Skenande smitta i Norge – alkoholstopp och hemmajobb införs

Uppdaterad
Publicerad

Norge inför stopp för alkoholservering på uteställen. Det är en av flera åtgärder som sätts in för att försöka få kontroll på smittspridningen meddelade regeringen på måndagskvällen.  

– Nu är det allvar, sade Norges statsminister Jonas Gahr Støre på en pressträff.

Omikronvarianten sprider sig i snabb takt i Norge och varianten mer än fördubblades mellan vecka 48 och 49. Regeringen stoppar därför alkoholservering på uteställen och inför en rad andra åtgärder som gäller från midnatt natten till onsdag och fyra veckor framåt. 

– Det har inte gått många dagar sedan vi införde nya åtgärder, men sedan dess har smittan ökat kraftigt, sade Jonas Gahr Støre på pressträffen.

Hemmajobb och deltagartak

Alla som kan ska jobba hemifrån och alla uppmanas att så mycket som möjligt stanna hemma och begränsa sina sociala kontakter, men inte isolera sig. Högst 20 personer tillåts vid offentliga inomhusevenemang utan fasta tilldelade platser och högst 50 personer tillåts när det finns fasta platser.

Max tio gäster hemma utöver ens eget hushåll tillåts men under jul- och nyår blir upp till 20 gäster på en gång tillåtet.

Det införs också bland annat krav på munskydd vid inomhusevenemang. Regeringen vill snabba på vaccineringen och har satt upp målet att alla över 45 år ska få tredje dosen innan mitten av januari.

Enligt beräkningar från norska Folkhelseinstituttet, FHI, kan det om tre veckor förekomma mellan 90 000 och 300 000 nya smittofall dagligen, med risk för mellan 50 och 200 nya sjukhuspatienter varje dag om inte smittspridningen bromsar avsevärt.

Frode Forland, smittskyddsdirektör vid FHI, menar att det i det här läget är viktigt att ta det säkra före det osäkra. 

– Även om omikronvarianten skulle visa sig ge lindrigare sjukdom så riskerar det bli en så stor spridning i samhället att det ändå blir en ökad belastning på sjukvården, säger han i SVT:s Aktuellt.

Forland: Omikron kommer ta över i Sverige

Frode Forland räknar med att även Sverige kommer att få en omfattande spridning av omikron och att varianten kommer att ta över såväl här som i Norge och Danmark. 

– Man måste vaccinera så snabbt som möjligt och använda de åtgärder som behövs för att förhindra en överbelastning på sjukvården, säger han om vad som behöver göras i Sverige.

Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet, menar att omikron har ritat om pandemins spelplan, eftersom varianten är så smittsam. Hon är inte förvånad över de höga siffrorna i FHI:s beräkningar och hon förutspår en ökad omikronspridning även i Sverige. 

– Jag skulle inte bli förvånad om vi får höra om en kraftig ökning under veckan som kommer, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.