Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det kan förvärras om de återvänder”, säger Moncef Ben Amor om EU-migranter skulle återvända till Tunisien. Se fler reaktioner om EU:s nya migrationspakt i klippet ovan.

Oro i Tunisien efter migrationspakten: ”Krisen förvärras”

Uppdaterad
Publicerad

EU är överens om ett ny migrationspakt. I Tunisien finns en oro över vad uppgörelsen kan komma att leda till.

– Om våra migranter i Europa återvänder hit blir det en stor sak. Hurska vi hantera det? säger Hajer Hedri från Tunisien. 

Tunisien är det land där flest afrikanska migranter försöker ta sig till Europa med båt över Medelhavet. De flesta människorna kommer från länder söder om Sahara.

Tidigare i veckan meddelade EU-länderna att de kommit överens om en uppgörelse om asyl och migration. En del av förslaget handlar om att utöka samarbetet med länder som Tunisien i syfte att kunna skicka tillbaka migranter oavsett nationalitet.

Nu finns en oro i Tunisien, som befinner sig i en ekonomisk kris, över vad ett sådant förslag kan leda till.

– Vi har en ekonomisk och finansiell kris som kan förvärras om migranterna återvänder. Problemet blir större då, säger tunisiern Moncef Ben Amor.

”Inga tydliga lösningar”

Han får medhåll från Hajer Hedri.

– Problemet blir större och krisen förvärras. Hela situationen blir mer komplicerad än den situation som råder nu. Om våra migranter i Europa återvänder hit blir det en stor sak. Hur ska vi hantera det? Det finns inga tydliga lösningar än, säger hon.

På andra sidan havet har Italien blivit ett nyckelland för migranter som söker sig till Europa. Även där råder det delade meningar om migrationspakten. Fabio anser att det krävs ett europeiskt samarbete för att lösa situationen.

– Vi kan inte låta folk drunkna, men hela Europa måste hjälpas åt, säger han.

Se flera italienare reagera på den nya migrationspakten i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Italien har blivit ett nyckelland för migranter som söker sig till Europa. Där råder det delade meningar om EU:s nya migrationspakt. Hör flera italienare reagera i klippet ovan. Foto: Dominico Mariotti, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.