De proiranska demonstranterna fortsätter att protestera utanför den amerikanska ambassaden i Bagdad, Irak på nyårsdagen. Foto: Thaier al-Sudani/Reuters/TT

Protesterna vid amerikanska ambassaden i Bagdad fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna utanför USA:s ambassad i Bagdad är nu inne på sin andra dag. Amerikanska trupper har avfyrat tårgas för att skingra de proiranska demonstranterna, rapporterar AP.

– De säger att de inte tänker ge sig av, säger SVT:s utrikesreporter Lina Malers.

Det var på nyårsafton som tusentals demonstranter gick till attack mot den amerikanska ambassaden i Bagdad. Redan då svarade den amerikanska ambassaden med tårgas för att skingra demonstranterna.

På nyårsdagen fortsätter de proiranska demonstranterna att protestera vid ambassaden, rapporterar AP. Under gårdagen uppmanade däremot Iraks premiärminister Adel Abdul Mahdi alla demonstranter att hålla sig borta därifrån.

SVT:s utrikesreporter Lina Malers säger att det inte verkar som att miliserna och deras anhängare är på väg därifrån, samtidigt som läget har lugnat ner sig något.

– De har inte stormat in på samma vis som de gjorde i går. Nu beror det på om de kommer att lyssna på de uppmaningar som de har fått, både från sina egna ledare och från USA, säger hon.

Campade utanför ambassaden

Under nyårsnatten slog ett dussintal proiranska demonstranter och deras anhängare läger utanför portarna till den amerikanska ambassaden. USA flög tidigare in marinkårssoldater till ambassaden för extra bevakning. Bilder visar att de fortsätter försöka skingra demonstranterna med tårgas under onsdagen. Detta efter att demonstranterna tänt eld på taket på receptionsområdet.

USA:s försvarsminister: Adekvat insats

Försvarshögkvarteret Pentagon meddelade tidigare att 750 soldater skickas till Mellanöstern.

USA:s försvarsminister Mark Esper säger att insatsen är adekvat och sker i förebyggande syfte ”som svar på den förhöjda hotnivån mot amerikansk personal och verksamheter”.

Soldaterna är fallskärmsjägare i den 82:a luftburna divisionen som blev känd efter att ha släppts bakom fiendens linjer innan landstigningen i Normandie 1944. Enligt en källa till CNN är det inte troligt att de skickas till Irak utan i stället placeras i närliggande länder, för att vara beredda om situationen på ambassaden förvärras.

De våldsamma protesterna riktar sig mot USA:s flygangrepp mot den Iranstödda shiamilisen Hizbollah-brigaderna i Irak i helgen.

Irans ledare fördömer USA

Irans högsta ledare, ayatolla Ali Khamenei, fördömer kraftigt attacken i Irak och beskyller USA för de oroligheter som nu utspelar sig i grannlandet, skriver TT.

”Den iranska regeringen och nationen och jag fördömer kraftigt USA:s illvilja”, skriver han på Twitter.

Även Iraks regering har upprörts av USA:s agerande då man anser att anfallen genomförts utanför den USA-ledda koalitionens mandat och att de kränkt landets suveränitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.