Hade attentet och sorgen undvikits om turkiska varningar beaktats? Det finns förklaringar till misstänksamhet mot Turkiets underrättelsetjänst. Foto: AFP/TT

Orsak till missen: Misstänksamhet mot Turkiet

Publicerad

Förhållandet mellan den turkiska underrättelsetjänsten MIT och franska säkerhetsorgan är mycket ansträngt. Det kan vara en orsak till att man inte tog de turkiska varningarna på tillräckligt allvar.

Det är tyska nyhetsmagasinet Der Spiegel som skildrar det som gjort att – enligt en turkisk agent – samarbetet mellan Frankrike och Turkiet ligger på en mycket låg nivå.

Ljög om att vara kurd

Det handlar enligt Der Spiegel om mordet på tre kvinnor 2013 i Paris. Det var tre kurder och den turkiska regeringen försökte leda de franska undersökarna i en viss riktning: Det skulle röra sig om en intern uppgörelse inom den kurdiska separatistorganisationen PKK (som bland annat Turkiet och EU kallar en terroristorganisation).

Men snart kunde den franska polisen presentera en misstänkt. Det var en 30-årig man som utgav sig för att vara kurd. Han vart turk. Men det visade sig att han ljög – och han hade förbindelser till Turkiets hemliga polis.

Det finns visserligen inga bevis på att turkiska MIT låg bakom, sådana bevis saknas. Men händelsen har förstört relationerna med franska säkerhetsorgan, enligt tidningen.

Samarbete med Turkiet behövs

Samtidigt är samarbete med Turkiet oerhört viktigt i dagens situation. Det anses att Turkiets underrättelse- och säkerhetstjänst uträttar ett viktigt arbete.

De europeiska staterna är hänvisade till uppgifter från Turkiet: Så gott som samtliga jihadister som tagit tjänst hos terroristorganisationen IS i Irak och Syrien har använt Turkiet som transitland.

Att Turkiets underrättelsetjänst också är effektiv bevisas av att man – samma dag som blodbadet i Paris ägde rum i fredags – påstår att man lyckades stoppa attentat i Istanbul.

Misstänkta turkiska spioner

MIT har en väl utbyggt agentnät i Tyskland med 5.000 till 6.000 medarbetare, enligt Der Spiegel.

Målet är enligt tidningen att spionera på alla som man ser som en fiende till Turkiet.

Tre misstänkta MIT-spioner greps i Tyskland i december 2014 på order av den tyske riksåklagaren. En av de anklagade skulle ha varit en före detta rådgivare till den turkiske presidenten Erdoğan.

Helt överraskande blev det ingen rättegång, enligt uppgift på grund av ett dåligt bevisläge.

Samarbete på sparlåga

I augusti 2014 kunde Der Spiegel dessutom rapportera om att Tysklands Nato-partner Turkiet övervakades av den tyska underrättelsetjänsten BND. Tyskland litade alltså inte på Turkiet utan spionerade på dess hemliga agentnät.

Att de franska och de tyska säkerhetsorganen har denna erfarenhet av sina turkiska kolleger kan alltså innebära att man är försiktig med uppgifter från Turkiet. Der Spiegel uppger att det tyska samarbetet går ”på sparlåga”. Samma tycks ha varit fallet med Frankrike.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.