• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kumla kommun, i Örebro län. Det kommunala dricksvattnet är påvisat förorenat av bakterier. Kommunledningen uppmanar alla att koka vattnet före förtäring. Läs mer här

Osama Krayem. Arkivbild. Foto: TT

Osama Krayem misstänks för Paris-dåden

Publicerad

Osama Krayem, den 23-årige svensk som misstänks för attacken mot Maelbeeks tunnelbanestation i Bryssel den 22 mars, är nu också misstänkt för inblandning i terrorattackerna i Paris den 13 november förra året. Det uppger belgiska medier.

DNA-spår av OsamaKrayem finns i nästan alla gömställen som använts av terrorister inblandade i både Paris och Bryssel, uppger VRT.

Terrorforskaren Hans Brun menar att det inte var oväntat att Krayem nu också kopplas till Paris-dåden.

– Med tanke på det vi vet om de andra inblandade, till exempel Mohamed Abrini, så är det helt rimligt att Osama Krayem också är inblandad.

31-årige Mohamed Abrini – i media känd som ”mannen i hatt” från attentet mot Bryssels flygplats Zaventem – hade vid gripandet den 9 april varit efterlyst sedan slutet av november förra året, för inblandning i Paris-dåden.

Oklart hur Osama Krayem radikaliserats

Terrorforskaren Magnus Ranstorp pekar på att Osama Krayem ingått som nyckelperson i två terroristceller som varit överlappande, men säger också att det är ovanligt att personer med den rollen inte synts i andra sammanhang.

– Det fanns inte många indikationer när han var hemma i Sverige, han måste ha fått mycket träning som förberedelse för dessa attentat.

Andra som haft aktiva roller i terrordåden i Paris och Bryssel har enligt Magnus Ranstorp förekommit i videosekvenser med avrättningar. Det reser frågetecken kring var och när Osama Krayem fått sin träning.

– Frågan är vem det är som har radikaliserat honom på hemmaplan och kanaliserat honom ner till Syrien. Jag är säker på att Säpo borrar i personer kring Osama Krayem för att se om det är fler i hans närhet som åkt ner.

SVT Nyheter har sökt Säpo som för en kommentar.

Krayems väska fortfarande försvunnen

OsamaKrayem greps den 8 april. Han pekas ut som den som följde med självmordsbombaren Khalid El Bakraoui ned i tunnelbanestationen Maalbeek i Bryssel den 22 mars.

Osama Krayem ska i polisförhör ha erkänt att han haft för avsikt att spränga sig själv i tunnelbanan, men att han ändrat sig och istället gjort sig av med sin väska påstått fylld med sprängämnen. Var väskan finns och vilken plats som varit hans tänkta mål är ännu okänt, uppger Het Nieuwsblad.

Belgiska åklagare misstänker även att Krayem köpte väskorna som fylldes med sprängmedel inför attentaten mot Zevantem.

Enligt belgiska medieuppgifter ska en person ha råkat höra Krayem tala i telefon på en spårvagn i Bryssel, tre dagar före attentaten.

– Vi måste förbereda tre väskor för attacken, påstås Krayem ha sagt enligt uppgifter till tidningen Sudinfo.

Efter attentaten ska personen ha vänt sig till polisen, varpå Krayem ska ha spårats via övervakningskameror, uppger TT.

UD kan ej kommentera

Utrikesdepartementet (UD) kan inte kommentera de nya uppgifterna om Omar Krayems inblandning i Paris-dåden, eftersom om han inte har begärt någon konsulär hjälp, enligt Anna Ekberg, vid UD:s pressjour. UD hänvisar istället till belgiska myndigheter.

Det belgiska åklagarväsendet kommer imorgon onsdag att ge ytterligare information, enligt Het Nieuwsblad. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrorn i Bryssel

Mer i ämnet