Österrikes parlament förbjuder glyfosat

Publicerad

Österrike inför som första EU-land totalförbud mot glyfosat – det verksamma ämnet i ett av världens mest använda ogräsmedel. En majoritet i landets parlament röstade för förslaget under tisdagen.

Glyfosat är ett omdebatterat ämne. Det är det aktiva kemiska ämnet i bekämpningsmedlet Roundup som är ett av världens vanligaste ogräsmedel. Kritiker menar att ämnet påverkar naturen och miljön negativt och en del forskare menar att det kan orsaka cancer.

I Österrike har man nu tagit frågan ett steg längre. Det var det socialdemokratiska partiet som lade fram förslaget om att förbjuda glyfosat helt och hållet i landet. Under tisdagen röstade en majoritet av parlamentet för förslaget, skriver Yle.

– De vetenskapliga bevisen för växtgiftets cancerframkallande effekt ökar. Det är vårt ansvar att förbjuda det här giftet från vår miljö, säger de österrikiska socialdemokraternas ledare Pamela Rendi-Wagner enligt nyhetsbyrån Reuters.

Tidigare förbundskanslern: ”Hämmar bönderna”

Österrikiska folkpartiet, landets konservativa parti, var däremot emot förslaget. Partiet som leds av den tidigare förbundskanslern Sebastian Kurz menar att förbudet kommer att hämma de bönder som använder bekämpningsmedlet på rätt sätt.

Undersökning: Inget samband

I USA har flera domar fallit mot företaget Monsanto som tog fram ämnet och tillverkar bekämpningsmedlet Roundup. Anledningen har varit att personer som har använt produkten med glyfosat ska ha drabbats av cancer. Enligt Världshälsoorganisationen, WHO:s och FN:s samarbetsorgan IARC klassas medlet som ”troligtvis cancerframkallande”.

Enligt undersökningar från USA:s miljöskyddsmyndighet syns däremot inga samband mellan glyfosat och cancer.

2017 godkände EU en femårig förlängning för användandet av glyfosat, fram till och med december 2022. Österrikes hållbarhetsministerium menar däremot att EU:s beslut kommer att påverka landets förbud då det kan bryta mot EU-lagstiftningen.

Jordbruksverket: Ökade dieselutsläpp

Jordbruksverket i Sverige har analyserat vilka konsekvenser ett glyfosatförbud kan få. Ett förbud skulle bland annat skapa bekymmer för jordbruket då det i dagsläget inte finns några ersättande bekämpningsmedel, enligt rapporten.

Den visar även att dieselutsläppen skulle öka med mellan 15 och 30 procent på gårdarna om glyfosat förbjuds.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.