Huset i Braunau am Inn, Österrike, där Adolf Hitler föddes 1889. Foto: TT

Österrike ska riva Hitlers födelsehus

Uppdaterad
Publicerad

Den österrikiska regeringen planerar att riva huset där Adolf Hitler föddes. Man vill sätta stopp för att platsen blivit en vallfärdsort för nazister.

Österrike planerar att riva, eller göra en stor ombyggnation, av huset i staden Branau am Inn i Österrike där Adolf Hitler föddes 1889.

En kommitté av experter, däribland Österrikes största judiska organisationer, har rekommenderat att nazistdiktatorns födelsehus byggs om helt och hållet eller rivs. Och regeringen har meddelat att man tänker följa rekommendationen. Övriga partier väntas stödja förslaget.

Nazister vallfärdar

Regeringen planerar att resa en ny byggnad på platsen. Det diskuteras om det ska bli någon typ av myndighetskontor eller socialkontor. I en kommentar till Reuters säger inrikesdepartementet att allt som kan förknippas med Hitler vid platsen ska utplånas.

Hitlers födelsehus har blivit en vallfärdsort för nazister och det vill myndigheterna sätta stopp för.

Inrikesminister Wolfgang Sobotka säger också enligt Reuters att regeringen inte vill att platsen ska stå helt tom eftersom det ”kan tolkas som att vi förnekar Österrikes historia”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.