Borgmästaren i Kanadas huvudstad Ottawa utlyser undantagstillstånd på grund av de omfattande protesterna mot landets coronarestriktioner Foto: Minas Panagiotakis/TT

Ottawas borgmästare utlyser undantagstillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Borgmästaren i Kanadas huvudstad Ottawa utlyser undantagstillstånd på grund av de omfattande protesterna mot landets coronarestriktioner. Borgmästare Jim Watson sade att staden behöver hjälp från rättsväsende och regeringsinstanser för att klara av protesterna, som är inne på sin andra vecka.

Protesterna inleddes när lastbilschaufförer körde sina fordon till huvudstaden för att protestera bland annat mot restriktioner för att köra till grannlandet USA. Protesterna, och motprotester, har sedan växt.

Lastbilschaufförernas protest har väckt gillande hos republikaner i USA, som både visat stöd och stöttat ekonomiskt.

USA:s före detta ambassadör till Kanada, Bruce Heyman, skrev i en ilsken attack på det republikanska stödet att ”ingen grupp i USA ska, under några omständigheter, ekonomiskt stödja störande aktiviteter i Kanada”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.