Hör Nikiah Morgan beskriva hur det var att få veta att hennes mor identifierats som det 1 646:e offret i attacken mot World Trade Center 2001. Foto: AFP / Reuters

Över 1 100 offer är fortfarande oidentifierade – ny teknik kan bli räddningen

Uppdaterad
Publicerad

Fler än 1 100 offer efter attackerna 11 september är fortfarande oidentifierade. Nu kan banbrytande DNA-teknik bli räddningen och bidra till att anhöriga äntligen får ett avslut.

I 20 år har anhöriga levt i ovisshet. Över 1 100 av de knappt 3 000 personer som avled till följd av 11 september-attackerna har fortfarande inte identifierats. De utgör omkring 40 procent av offren. Kvarlevorna är helt enkelt för sargade för att dagens DNA-teknik ska kunna tillämpas. En stor del av dem låg nämligen kvar i brinnande spillror i veckor innan de togs om hand.

Men bara dagar innan det på dagen har gått 20 sedan dådet kommer tröstande nyheter: Ytterligare två personer har identifierats med hjälp av ny DNA-teknik. De är de första att få ett namn sedan 2019. Nu för tiden sker det inte ens en gång per år. En av dessa två är Dorothy Morgan.

20 år sedan terrordåden

– Det kom som en chock. Det är det enda jag kan säga, att det var chockerande. Det är som att återuppleva allting igen, säger hennes dotter Nykiah Morgan, till NBC New York.

Hoppet tänds på nytt

Under tiden har USA:s största utredning av saknade personer pågått i tystnad. Nästan 8 000 kvarlevor har testats flera gånger om, i hopp om att kunna få fram vem de en gång har tillhört för att familjerna ska kunna ha begravningar.

Och nu tänds hoppet alltså på nytt. New Yorks rättsmedicinska avdelning har fått godkänt att använda den banbrytande DNA-tekniken Next Generation Sequencing. I dag används den redan av det amerikanska försvarsdepartementet på kvarlevor från andra världskriget, Koreakriget och Vietnamkriget.

– Oavsett hur lång tid som går kommer vi aldrig glömma, och vi lovar att använda alla verktyg vi har för att de som försvann ska återförenas med sina familjer, säger överläkaren Barbara Sampson i ett uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

20 år sedan terrordåden

Mer i ämnet