Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Turister åker till Death Valley inför möjliga värmerekordet men aktivisten Tom förstår inte entusiasmen, ”Vad firar vi?” Foto: Reuters

Över 110 miljoner amerikaner varnas för ”extremt farlig värmebölja”

Uppdaterad
Publicerad

Över 110 miljoner amerikaner varnas för extremhetta. På flera platser i USA väntas söndagen bli den varmaste hittills, enligt NPR.

En ”extremt farlig värmebölja” har byggts upp över sydvästra USA som sannolikt når sin topp under söndagen. Det skriver myndigheten National Weather Service som har utfärdat larm om extremhetta i områden där en tredjedel av landets befolkning befinner sig.

”Ta hettan seriöst och undvik att vara utomhus. Temperaturen kommer att nå nivåer som kan utgöra en hälsorisk och potentiellt vara dödlig”, heter det i en varning.

Nyhetsbyrån AP skriver att vädertjänsten i staden Tucson i Arizona har en kampanj för att uppmärksamma dödligheten:

”Bli en inte en siffra! Det KAN hända DIG!”

Runt om i landet uppmanar även lokala myndigheter till att söka sig till svala platser och titta till sina grannar.

Kan slå världshistoriskt rekord i hetta

I Arizonas huvudstad Phoenix slogs värmerekord på lördagen: 48 grader celsius. Hittills i år har minst 12 personer dött av hettan i staden. I Las Vegas, där temperaturen väntas nå den lokala rekordnivån 47 grader, har värmen krävt åtminstone sju dödsfall. En akutläkare säger till NPR att han möter många uttorkade turister.

I landsänkan Death Valley i östra Kalifornien, en av världens varmaste platser, var det 54 grader celsius på lördagen. Under söndagen spås den stiga ytterligare och kan nå den högsta temperaturen någonsin som uppmätts på jordklotet.

Vad orsakar hettan?

Att hettan kommer just nu har flera skäl. Enligt NPR sammanfaller den allmänna temperaturökningen till följd av klimatförändringarna med att El Niño precis anlänt. El Niño är ett väderfenomen som återkommer vart tredje till femte år där havsströmmar tillsammans med vindar i Indiska oceanen och Stilla havet höjer temperaturen.

Hör med om värmeinfernot i Death Valley i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.