Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Omfattande förödelse i regionen Emilia-Romagna efter kraftiga oväder. Foto: Reuters

Över 20 000 hemlösa efter översvämningarna i Italien

Uppdaterad
Publicerad

Stora delar av regionen Emilia-Romagna i norra Italien ligger under vatten. Sedan kraftig nederbörd drabbat landet har nu 20 000 människor blivit hemlösa och 13 förlorat sina liv. Översvämningarna beskrivs som de värsta på 100 år, enligt The Guardian.

Ett tjugotal floder är översvämmade och extremvädret har orsakat över 200 jordskred i regionen. Evakueringarna och det faktum att flera vägar måste stängas av leder dessutom till kilometerlånga köer på de stora vägarna mot Florens och Bologna, rapporterar italienska Rai.

I den lilla staden Lugo, en knapp timme utanför Bologna, står vattnet en meter högt på gatorna. Människor har fått lämna sina hem och militären har kommit till undsättning med fordon som plöjer sig genom vattenmassorna.

Enligt Rai är 34 000 människor utan el efter cyklonen.

Påvens kondoleanser och Springsteen-konsert

Påve Franciskus har skickat ett telegram med sina kondoleanser till Bolognas ärkebiskop, rapporterar Rai. I meddelandet tackar han de som erbjudit sin hjälp och lindrat lidande. Han skriver också att han ber ivrigt för de avlidna och de drabbade.

På onsdagen kom beskedet att helgens Formel 1-tävling på den klasiska Imolobanan, Ferraris hemmabana, ställs in. Inte långt därifrån, i staden Ferrara, kommer kvällens stora händelse att fortgå. Bruce Springsteen har konsert i stan och Ferraras borgmästare har försvarat att låta evenemanget fortgå på Facebook.

– Som tidigare borgmästare för Bondeno, som var vid frontlinen vid jordbävningen 2012, så bad jag aldrig Italien eller regionen att ställa in mästerskap, event eller att företag skulle stanna upp sin produktion i solidaritet med oss, skriver han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.