Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Honduranska myndigheter utlyste ett nödläge och satte in militär och polis för att hantera situationen kring det blodiga upploppet i ett kvinnofängelse i landet. Foto: AP

Över 40 döda efter upplopp i kvinnofängelse i Honduras

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen inträffade ett upplopp i ett kvinnofängelse i Honduras. Honduranska myndigheter utlyste ett nödläge och satte in militär och polis för att hantera situationen. Upploppet har lett till att 41 personer dödats.

Totalt 41 personer ska ha dött och flera har skadats till följd av ett upplopp på tisdagen i ett kvinnofängelse i Honduras, rapporterar Reuters.

Upploppet bröt ut på Centro Femenino de Adaptación Social (CEFAS), en kvinnoanstalt i Támara som ligger cirka 25 kilometer från Honduras huvudstad Tegucigalpa.

”Kommer inte att backa”

För att hantera situationen har honduranska myndigheter utlyst ett nödläge och satt in en specialinsats med polis, militär och brandmän.

”Vi kommer inte att tolerera vandalism eller oegentligheter i detta fängelse” skriver Julissa Villanueva, Honduras vice säkerhetsminister, på Twitter.

I ett tv-sänt tal sade Julissa Villanueva att våldet troligen startat som en reaktion på myndigheternas försök att stoppa olagliga aktiviteter i fängelser, skriver TT.

– Vi kommer inte att backa, sade hon.

25 brändes ihjäl

Några av de som dödades sköts ihjäl medan andra brändes till döds. Honduranska myndigheter hittade bland annat 25 förkolnade kroppar som man försöker att identifiera.

Enligt en preliminär rapport handlade bråket om en gänguppgörelse mellan fångar i de rivaliserande gängen Mara Salvatucha (MS-13) och i Pandilla 18, rapporterar La Tribuna. Medelemmar från ett gäng ska ha satt eld på det andra gängets cell. Bybor ska ha hört rop på hjälp. Totalt cirka 900 fångar finns på anstalten.

Historia av fängelsebråk

Gäng har i stor grad kontrollen i landets fängelser, sätter sina egna regler och säljer förbjudna varor.

Det finns en historia av dödliga fängelseincidenter i Honduras. 2020 inträffade ett bråk vid ett kvinnofängelse där sex fångar dödades. 2019 uppstod ett gängbråk på en kriminalvårdsanstalt där 18 fångar dödades, och över 350 dog i en brand på en anstalt 2012.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.