Reutersjournliatserna Wa Lone och Kyaw Soe Oo lämnar fängelset i Rangoon i Myamnar. Foto: Ann Wang/Reuters/TT

Fängslade journalister frigivna i Myanmar

Uppdaterad
Publicerad

Två Reutersjournalister som i nära ett och ett halvt år har suttit fängslade i Myanmar har frigivits, rapporterar Reuters. Tillsammans med över 6 500 andra fångar har de benådats av presidenten.

Landets president Win Myint benådade tusentals fångar i två massamnestier förra månaden. Det är tradition att myndigheterna i Myanmar friger fångar vid nyåret, som i år inträffade den 17 april, och flera tusen personer frigavs också då.

Bland de fritagna fångarna finns de två Reutersjournalisterna Wa Lone och Kyaw Soe Oo som släpptes från fängelset under tisdagen, rapporterar Reuters.

De dömdes i september förra året till sju års fängelse för att ha brutit mot en lag om statshemligheter efter att ha tagit emot hemliga dokument i samband med en granskning av ett massmord på män och pojkar från den muslimska folkgruppen rohingya i delstaten Rakhine. Domen har fått hård kritik från en rad länder och människorättsförsvarare.

Nytagna bilder visar hur de två reportrarna gestikulerar och gör tummen upp mot kameran medan de vandrar fritt på gatan utanför fängelset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.