Över 2 000 personer har räddats med hjälp av helikoptrar och motorbåtar efter flera dagar med skyfall i Indien. Foto: National Disaster Response Force via AP/Indian Air Force via AP

Över 70 döda efter monsunregn i Indien

Uppdaterad
Publicerad

Minst 72 personer har omkommit i Himalaya-regionen i norra Indien efter flera dagar med skyfall, uppger myndigheterna på torsdagen.

I delstaten Himachal Pradesh kämpar räddningsarbetare med att undsätta människor som fastnat under lera och bråte.

Det kraftiga monsunregnet har utlöst jordskred och översvämningar som har raserat vägar och gjort att hela byggnader sköljts bort.

Indiens väderinstitut, som räknar med att skyfallen kommer att fortsätta under de närmaste dagarna, har satt delstaten i högsta beredskap.

Vägar fortsatt blockerade

Hundratals vägar är fortfarande blockerade och i centralorten Shimla har skolor har tvingats stänga.

Sukhvinder Singh Sukhu, chefsminister i Himachal Pradesh, uppger att över 2 000 personer har räddats med hjälp av helikoptrar och motorbåtar.

Himalaya-regionen har drabbats hårt efter jordskred. Bland annat har delar av järnvägen förstörts. Foto: EPA/STR/TT

Infrastrukturen som förstörts av årets monsunregn kommer att ta ett år att återbygga, säger Sukhu till nyhetsbyrån The Press Trust of India.

Det är en stor utmaning, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.