Över en kilometer lång knarktunnel upptäckt i USA

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska myndigheter har upptäckt en av de längsta smuggeltunnlar som någonsin hittats på sydvästgränsen mot Mexiko. Tunneln är totalt 1 313 meter lång och sträcker sig från en liten industribyggnad i Tijuana, Mexiko, till San Diego-området i USA.

USA:s tull- och gränsskydd säger att tunneln innehåller ett omfattande järnvägssystem, med ventilation, högspänningskabel, dräneringssystem, och en hiss vid tunnelns ingång. 

Tunneln har måtten 1,68 meter i höjd och 0,61 meter i bredd, och löper på ett genomsnittligt djup av 21 meter under markytan, enligt tjänstemän från USA:s narkotikapolis, DEA.

Trots att ingen gripits i samband med operationen är myndigheterna förbluffade över tunnelns längd. Konstruktionen sträcker sig under flera stora lagerbyggnader i San Diego området. 

På den amerikanska sidan måste tunnlar som upptäcks fyllas med betong enligt federal lag. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.