Över tusen fall av mässling efter stort utbrott i Nya Zeeland

Uppdaterad
Publicerad

Ett mässlingsutbrott i Nya Zeeland har gjort att över tusen personer insjuknat. Utbrottet är ett av de värsta på många år. Landets myndigheter uppmanar nu alla att vaccinera sig.

Det är Ekot som rapporterar att över tusen fall av mässling har konstaterats i Nya Zeeland.

– Så här långt har vi 944 fall av mässling i Auckland och det är tjugofem fler sedan i lördags, säger den ansvarige smittskyddsläkaren i staden William Rainger till radioprogrammet.

Enligt Ekot kommer fler än 650 av de som blivit sjuka från samma del av södra Auckland. Framför allt är det barn under fem år som har blivit sjuka. Anledningen till att just den här stadsdelen drabbat så hårt beror, enligt William Rainger, på att bostadsförhållandena är dåliga samt att ovanligt många människor flyttar ut och in vilket gör att det är svårt för myndigheterna att veta vilka som har vaccinerats.

Utbrottet har lett till att hälsovårdsmyndigheterna i Nya Zeeland har skickat ut över 50 000 doser av vaccin för att stoppa spridningen av sjukdomen. Totalt sett har över 1 100 fall av mässling konstaterats de senaste veckorna och enligt myndigheterna har man inte sett det värsta än.

Det nya utbrottet av mässling är det tredje landet drabbats av sedan 2011.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.