Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Överstelöjtnant Joakim Sturesson förklarar varför Ukraina behöver stridsvagnar nu och framåt, trots att de har använts länge i kriget. Foto: ZURAB KURTSIKIDZE/TT/SVT

Överstelöjtnanten om stridsvagnarna till Ukraina: ”Logistiken är helt avgörande”

Uppdaterad
Publicerad

De planerade stridsvagnsleveranserna kan bli avgörande för Ukraina.

Men det kan dröja månader innan de ger effekt i kriget – samtidigt som flera utmaningar väntar, enligt överstelöjtnant Joakim Sturesson.

– Logistiken är helt avgörande för att få det här att fungera, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Det står sedan förra veckan klart att USA, Tyskland och Storbritannien avser att skicka stridsvagnar till Ukraina.

Några datum för när de ska levereras har inte uppgetts men enligt Joakim Sturesson, överstelöjtnant vid Försvarshögskolan, är det rimligt att anta att de kan vara i drift först till våren eller under tidig sommar.

– Det kommer inte att ske i morgon. Rent kortsiktigt kommer det inte att ge någon effekt, utan det är på lite längre sikt. Det är ett antal månader bort, säger han i SVT:s Morgonstudion.

”Logistiken avgörande”

Samtidigt väntar ett antal utmaningar när de väl är på plats. Förutom att ukrainsk militär ska utbildas för de respektive modellerna, något som bedöms ta minst tre månader, måste logistiken fungera.

– De lever i en riskmiljö, det kommer att krävas underhåll och reservdelar. Om man tittar på Leopard 2 finns reservdelar i länder runt omkring. De amerikanska Abrams däremot har tillverkningen och kanske reservdelarna någon annanstans, säger Joakim Sturesson och fortsätter:

– Logistiken är helt avgörande för att få det här att fungera när de sätts i drift.

”En stridsvagn i sig gör ingen skillnad”

Modellerna det handlar om är amerikanska M1 Abrams, tyska Leopard 2 och brittiska Challenger 2.

Enligt Joakim Sturesson kan de få en avgörande roll för Ukrainas förmåga i kriget. Och det är då främst mängden stridsvagnar det handlar om:

– Ukraina har ju stridsvagnar och de har förband med stridsvagnar, och de har haft stora framgångar med dem. Men de har varit insatta nu i ett antal månader, så de behöver ersättas. De behöver också få fler förband, eftersom man har en motståndare i Ryssland som pumpar in nya förband hela tiden. Stridsvagnen blir väldigt viktig för att få framgång med markarméerna, säger Joakim Sturesson.

– En stridsvagn i sig gör ingen skillnad. Men en mängd stridsvagnar där man pratar om plutoner och bataljoner, tillsammans med andra vapensystem som indirekt eld, pansarskytte, infanteri – då kan man skapa de här brigaderna som kan vara avgörande för att nå genombrott och sedan vinna kriget, säger han.

Här är stridsvagnarna som skickas till Ukraina

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.