I Venedig har invånarna protesterat mot att allt fler lämnar staden på grund av de många turisterna. Foto: AP/Luca Bruno

Förbud och böter ska begränsa den ökande turismen

Uppdaterad
Publicerad

Turismen i världen ökar. Men på vissa populära platser talar man nu om överturism. Köer, trängsel och konflikter med lokalbefolkningen blir allt vanligare på grund av anstormningen. På många håll försöker man hitta smarta lösningar på turistinvasionen.

Spanien har slagit rekord i antal turister de senaste åren. 82 miljoner människor besökte Spanien 2017 och många reste till Barcelona. Det har lett till protester och irritation hos lokalbefolkningen som ser sig invaderade av turister. Äggkastning och argsint klotter som ”Gaudi hatar dig” har förekommit.

Begränsa antalet

I Dubrovnik i Kroatien har borgmästaren föreslagit att  begränsa antalet besökare från kryssningsfartyg till 4 000 om dagen. I Venedig infördes vägspärrar under påsken för att hantera säkerheten.

Myndigheterna i Rom delar ut höga böter hotar om man doppar tårna eller simmar i stadens fontäner. Där har man även infört förbud mot att ha picknick i Spanska trappan för att begränsa sopbergen och minska trängseln.

Med picknickförbud vid Spanska trappan i Rom och höga böter försöker myndigheterna i Rom få ordning på turismen. Foto: TT/NTB Marianne Lövland

Danmark har seglat upp som ett populärt turistmål. I Köpenhamn försöker man nu hitta sätt att sprida ut turisterna till andra delar av staden, bort från Ströget, Nyhamn och Rådhusplatsen. En attitydundersökning som turistorganisationen Wonderful Copenhagen gjort visar stigande irritation och oro över anstormningen av turister.

Appar ger tips

Amsterdam försöker få turisterna att bryta det vanliga mönstret – Van Gogh-museet på förmiddagen och en båttur på kanalerna på eftermiddagen. Via appar får turisterna tips om vad man kan göra i stället och aktuell och konstruktiv information om köer.

– Man börjar inse att man måste satsa på hållbar turism. Myndigheterna behöver kunna erbjuda miljövänliga transporter och inte tillåta att stora hotell byggs mitt i storstäderna, säger Wiebke Kolbe, professor i historia vid Lunds universitetet. Hon forskar om turismen och spår att massturismen kommer att fortsätta att utvecklas.

Ökning väntas fortsätta

En växande medelklass och lägre priser på flygresor har lett till en oväntat stor ökning av fritidsresandet.

– Massturismen kom igång efter andra världskriget och tog fart på 70-talet då charterflyget kom. Nu reser folk allt oftare och allt längre bort. Globalt sett kommer turismen fortsätta att öka, säger Wiebke Kolbe från Lunds universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.