Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det var så kallt att vår syster blev sjuk”, säger 12-åriga Angelina när hon berättar om flykten. Foto: Cornelia Schauermann/SVT

Oviss framtid för de som flytt Nagorno-Karabach

Uppdaterad
Publicerad

Två veckor har gått sen Azerbajdzjans blixtoffensiv mot den självstyrande regionen Nagorno-Karabach och i princip hela befolkningen flydde till grannlandet Armenien. Där är framtiden nu oviss.

– De två minsta får sova på soffan, men vi andra har ingenstans att sova, säger Mila Hayrapetyan, som flytt med sin familj.

Folkströmmen till staden Goris i Armenien har ebbat ut. Många har sökt sig vidare, men bland de tusentals som är kvar finns familjen Hayrapetyan.

– Vi kom igår natt. Vi körde skräckslagna hit och dit och på något sätt kom vi fram till Goris, säger Siraz Hayrapetyan.

Konflikten om Nagorno-Karabach är lång men blossade upp efter Sovjetunionens kollaps, med ett andra krig 2020. Med den senaste militäroffensiven, enligt azererna en anti-terrorinsats, har Azerbajdzjan helt kopplat greppet. Folk flydde i princip över en natt.

”Traumat kommer få långsiktig påverkan”

– Det är en sorglig situation, vi har redan nu 100 000 flyktingar i Armenien. Det här känslomässiga och psykiska traumat kommer att få långsiktig påverkan, säger Liana Sahakyan, grundare för hjälporganisationen Sose.

Azerbajdzjan säger att regionen ska återintegreras och att armenier kan leva i säkerhet under azeriskt styre. Men bland flyktingarna i Goris ser man etnisk rensning, utan återvändo.

– Jag önskar att vi kunde återvända, att allt blir bra. Men vi har inget hopp, säger Mila Hayrapetyan.

Se mer om familjen Hayrapetyans situation i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.