Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör utrikesreprter Carl Fridh Kleberg berätta om vad som kan hända med Wagnergruppen nu. Foto: Reuters / Johanna Waak

Oviss framtid för Wagnergruppen – andra aktörer kan ta över

Uppdaterad
Publicerad

Wagnerledaren Jevgenij Prigozjins förmodade död väcker frågan vad som kommer att hända med Wagnergruppen – en organisation som Ryssland har haft stor nytta av och lär ha behov av även framöver. Men andra aktörer kan nu komma att ta över.

Wagnergruppen har blivit ett känt varumärke både i Ryssland och internationellt. Gruppen har haft stora kontor i Sankt Petersburg och ledare som tagit emot medaljer från president Putin.  

I Ukraina kanske organisationen bara är känd som legosoldater. Men i andra delar av världen erbjuder Wagnergruppen något mer. Där är den en slags allt i allo-konsultlösning för auktoritära ledare och diktaturer. I andra delar av världen erbjuder Wagnergruppen trollfabriker, opinionspåverkan och politisk rådgivning. 

– Klart är att Ryssland har behov av den här sortens aktör och någon kommer att fylla den rollen. Wagner eller andra ryska privata militärföretag, säger SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg.

Stridskrafter borta

Ilmari Käihkö, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, säger till TT att det är troligt att Wagnergruppens uppdrag och Prigozjins företag tas över av aktörer som anses vara politiskt lojala i Ryssland. Han menar att Wagnergruppens betydelse har överdrivits och att det är möjligt att organisationen kommer att upplösas. 

– Majoriteten av Wagners stridskrafter är borta. Det som finns kvar är ett antal tusen, mer professionella soldater som är kanske före detta fångar som stridit i Ukraina och valt att stanna med Wagner. Jag har sett en siffra på 3 000 i Belarus, och ytterligare soldater finns i olika afrikanska länder, säger Ilmari Käihkö till TT.

Tormod Heier, professor vid Försvarets högskola i Norge, tror att Putin kommer att försöka ersätta Prigozjin med en mer Kreml-trogen ledare för att öka kontrollen över Wagnergruppen och dess soldater. 

– Jag tror att Ryssland och Putinregimen fortfarande kommer att se Wagnergruppen som ett mycket viktigt och användbart instrument för att främja ryska intressen runt om i världen, säger Heier till NRK.

Vad händer egentligen med Wagnergruppen nu? Hör Carl Fridh Kleberg i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.