Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilder från Telegramkanal kopplat till Wagnergruppen. Foto: Handout / TELEGRAM/ @grey_zone / AFP

Detta har hänt: Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin uppges död i flygkrasch

Uppdaterad
Publicerad

Tio personer omkom när ett privatplan störtade påonsdagskvällen, rapporterar ryska myndigheter. En av de omkomna uppges vara Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin som ska ha ha varit med på passagerarlistan. Det här är vad vi vet:

• Privatflyget av typen Embraer legacy var på väg från Moskva till S:t Petersburg när det kraschade nära byn Kuzjenkino i Tverregionen. De tio personer som befann sig ombord omkommer. Det uppger den ryska luftfartsmyndigheten, enligt statliga nyhetsbyrån Tass.

• Kort efter kraschen kom uppgifter om att Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin var en av de omkomna. Vid 22-tiden bekräftades det av de ryska civila luftfartsmyndigheten. Prigozjin ska ha stått med på passagerarlistan och ska enligt obekräftade medieuppgifter stå som ägare till planet. I ett inlägg på Telegram bekräftar även ett konto kopplat till Wagnergruppen att Prigozjin är död.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I ett klipp från sajten flightradar24.com försvinner planet som ska ha störtat med Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin ombord, från kartan. Foto: flightradar24.com/Reuters

• Tio kroppar har hittats vid nedslagningsplatsen, uppger den ryska räddningstjänsten. Tre av de döda uppges vara besättningsmän. Förutom Prigozjin ska även Wagnergrundaren Dmitrij Utkin vara en av de omkomna ombord.

• Putin har kommenterat händelsen. Han gav sina kondoleanser till Prigozjins, och övriga ombords, anhöriga. Putin sa att händelsen ska utredas.

• Det finns ingen officiell förklaring till varför flygplanet störtade, men det befann sig i luften i 30 minuter innan det fattade eld och slog i marken. Det finns inga indikationer på att något skulle ha varit fel på planet innan dess, rapporterar Reuters.

• Flera internationella och ryska medier har, med hänvisning till myndighetskällor och vittnesuppgifter, rapporterat att någon typ av explosion sannolikt har skett på planet. Uppgifterna går däremot isär om vad som orsakat explosionen.

Flera experter menar att det sannolikt inte rör sig om en olycka. Överstelöjtnant Johan Huovinen konstaterar att ”Ryssland har ett mönster av att göra sig av med personer som utmanar och hotar makten”. SVT:s tidigare Rysslandskorrespondent Bert Sundström säger att detta kan vara en typ av vedergällning för myteriförsöket på midsommardagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.