Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ett utfall som många av oss som följer utvecklingen i Ryssland har väntat på”, säger Martin Kragh, Östeuropaforskare vid Utrikespolitiska institutet. Foto: TT/SVT

Experterna om kraschen: Putin visar vad konsekvenserna blir

Uppdaterad
Publicerad

Två Wagnertoppar har dött i en flygkrasch, uppger ryska myndigheter. Flera svenska experter säger att detta kan vara en hämndaktion från Kreml.

– Putin visar vad konsekvenserna kan bli för den som sätter sig upp mot honom, säger Rysslandsforskaren Martin Kragh.

Efter Wagnergruppens väpnade uppror mot Moskva på midsommardagen har flera svenska Rysslandsexperter väntat på att någonting sådant här ska ske. Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin och Wagnergruppens grundare Dmitrij Utkin var, enligt ryska luftfartsmyndigheten, ombord på flygplanet som kraschat utanför Moskva.

– Det finns mycket som tyder på att det inte var en olycka. Det finns uppgifter från flera håll om att planet har skjutits ner, säger SVT:s tidigare Rysslandskorrespondent Bert Sundström.

– Det tyder på att det här då skulle vara någon typ av vedergällning för myteriförsöket på midsommardagen

Bilder från Telegramkanalen @grey_zone. Foto: TELEGRAM/ @grey_zone / AFP

Kallades för ”förrädare” av Putin

Ett långvarigt missnöje med att hur Wagnergruppens förband särbehandlats under kriget i Ukraina och till och med beskjutits av ryska styrkor kulminerade på midsommardagen i ett väpnat uppror mot Kreml.

Där privatarmén, ledd av Prigozjin, intog flera ryska städer och orter. I samband med det kallades han för en ”förrädare” av Putin, och även om en överenskommelse senare slöts mellan dem har Putin knappast förlåtit. Det menar Martin Kragh.

– Det har aldrig tidigare hänt att Putin kallat någon en förrädare och att den personen sedan levt ett långt och hälsosamt liv.

”Visar vad konsekvenserna blir”

Kragh säger att det finns en trend av att de som ställer sig upp mot Kreml går den här typen av öden till mötes.

– Det är inget tvivel om att det som hände för två månader sedan var ett utmaning mot Putin och det måste mötas med hårdhet.

– Putin visar vad konsekvenserna kan bli för den som sätter sig upp mot honom, säger Kragh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.