Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Undan för undan har djurfoder och det vilt växande ogräset malva ersatt de livsmedel som inte längre finns. Foto: Matseen Ahmed / SVT

Oxfam: Israel hindrar aktivt humanitärt stöd till Gaza

Publicerad

Israel bryter mot Internationella domstolens (ICJ) främsta uppmaning; att öka det humanitära stödet till Gaza för att förhindra folkmord.

Det visar en ny rapport från biståndsorganisationen Oxfam.

Organisationen ger flera exempel på hur regeringen aktivt hindrar humanitärt stöd från att komma in i Gaza.

Enligt rapporten släpper Israel endast in stöd via två övergångar i Gaza trots att de har möjlighet att öppna fler, och mängder av lastbilar nekas systematiskt inträde.

Krig mellan Israel och Hamas

Humanitära arbetet farligt

Enligt Oxfam tillät Israel 2 874 lastbilar komma in i Gaza i februari, vilket är en minskning med 44 procent jämfört med månaden innan.

Israel ska även ha gjort det humanitära arbetet i Gaza så farligt och svårt att det blir omöjligt för hjälporganisationer att arbeta i den takt som krävs för att rädda liv.

Barn akut undernärda

Läget i Gaza blir allt mer desperat. USA och flera andra länder har de senaste veckorna börjat med luftburna hjälpsändningar – en metod som kritiserats för att vara ineffektiv och farlig.

I helgen uppmanade FN återigen Israel att agera för att stoppa svälten bland civila i Gaza.

Enligt siffror från Unicef lider 31 procent av alla barn under två år i den norra delen av Gazaremsan av akut undernäring, vilket är en fördubbling sedan januari.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför kritiseras hjälpleveranserna från luften – hör Johan von Schreeb, professor i global katastrofmedicin, i klippet. Foto: Amerikanska försvarsdepartementet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet