Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när SVT:s korrespondent besöker amerikanska butikskedjor för att köpa receptfria p-piller. Foto: SVT

P-piller säljs receptfritt i USA – ”En historisk förändring”

Uppdaterad
Publicerad

På många platser sålde de omedelbart slut. På andra har de ännu inte levererats. Sedan några veckor tillbaka är det lagligt att sälja p-piller receptfritt i USA – något som ännu är otillåtet i Sverige.

I Sverige är alla typer av p-piller receptbelagda – även minipiller utan hormonet östrogen som ökar risken för blodpropp. Men den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA godkände nyligen att ett minipiller får säljas över disk utan recept i USA.

– Det här är en revolution för många. Tillgången till det här preventivmedlet blir omedelbart mycket större, säger Kelly Blanchard, forskare vid Ibis Reproductive Health, som i många år kampanjat för att p-piller ska vara receptfria.

Nya läkemedel

”Oönskade graviditeter stort problem här”

I stora delar av Södern är aborter numer i praktiken helt förbjudna. Därför blir tillgången till preventivmedel extra viktig för att undvika oönskade graviditeter. Nu kan oförsäkrade amerikaner hoppa över det dyra läkarbesöket. Likaså ungdomar som inte vill att föräldrar ska veta att de har sex.

– Det är ett stort problem här med oönskade graviditeter. Så många barn uppfostrar barn. Och mor- och farföräldrar tvingas uppfostra barnbarn, säger Linda Lau som SVT träffar utanför ett apotek i New Orleans.

Forskaren: Sverige borde följa efter

Kelly Blanchard anser att Sverige borde följa efter USA och erbjuda östrogenfria minipiller receptfritt.

Minipiller anses kunna vara mindre effektiva om man inte är noggrann med att ta dem vid samma tid varje dag. Är det inte bättre att få instruktioner från en läkare istället för att läsa etiketter?

– Jag tror att alla vi som besökt en läkare upplever informationen som väldigt kort och inte särskilt detaljerad. Men vad företaget bakom pillret visade FDA var att människor som under en övning köpte detta gjorde bra ifrån sig när det gällde att följa instruktionerna på etiketten, säger Blanchard.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya läkemedel

Mer i ämnet