Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är tveksamt om Ukraina hinner bygga upp tillräckligt mycket offensiv förmåga för att göra framsteg under första halvåret, säger Joakim Paasikivi. Foto: Sebastian Strandberg / SVT

Paasikivi: ”Finns en risk att 2024 blir ett uppbyggnadsår”

Publicerad

På lördag den 24 februari är det två år sedan Vladimir Putin inledde sin invasion mot Ukraina.

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi konstaterar både att läget är sämre än för ett år sedan, och att en tredje årsdag förmodligen är att vänta.

– Det finns en risk att 2024 blir ett uppbyggnadsår, säger han.

Joakim Paasikivi pekar på att den ukrainska misslyckade sommaroffensiven har gjort att sannolikheten för att det blir ett långvarigt krig nu är ganska stor.

– Då är det farligt för Europa. Risken för för lateral eskalation, alltså att fler länder blir inblandade, kanske på grund av problemen i Mellanöstern eller ekonomiska problem p.g.a. handelstrafiken i Röda havet... Det blir besvärligt, säger han och fortsätter:

– Och sen finns alltid risken för misstag. Att någonting går fel när Ryssland är aggressivt. Så visst är det värre än vad det var för ett år sedan, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet