Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Paasikivi: Staden Lyman blir nu ett avstamp för vidare offensiv in i Luhansk. Arkivbild. Foto: TT/SVT

Paasikivi om den befriade staden: Viktigt för vidare offensiv mot Luhansk

Uppdaterad
Publicerad

Ukraina har återtagit full kontroll över den strategiskt viktiga staden Lyman. Det beskrivs som landets mest betydande framgång på slagfältet på flera veckor, och nu kan staden bli avstamp mot vidare offensiv i Luhanskregionen.

– Det här är en väg framåt för att befria regionerna som Putin utropade som ryska häromdagen, säger Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militär strategi vid Försvarshögskolan.

Under natten till måndag sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att Lyman i Donetskregionen har ”fullständigt rensats” från ryska trupper.

Lyman har använts som en knutpunkt för logistik av Ryssland, vilket gjorde dess återerövring desto viktigare för ukrainska styrkor. Att återerövra staden kan nu låta ukrainska soldater nå mer omtvistat territorium i Donetsk- och Luhansk-regionerna, säger Joakim Paasikivi.

Kriget i Ukraina

– Det är en viktig seger, både symboliskt men också taktiskt för vidare offensiv.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet