Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ryssland har förlorat mycket resurser som är svåra att ersätta, enligt överstelöjtnant Paasikivi. Foto: SVT

Paasikivi: Få saker som kan överraska ukrainska trupper

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska militära kapaciteten är på nedåtgående, medan den ukrainska ser ut att öka. Den bedömningen gör Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militär strategi vid Försvarshögskolan. Även om det rör sig om en trend snarare än en tydlig förändring tycks Ukraina alltmer ta över initiativet, menar han.

En ny fas har inträtt i kriget enligt Paasikivi, som delar upp tiden sedan den ryska invasionen i fyra perioder.

Till att börja med var Putins mål en statskupp i vilken Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skulle ersättas, något som misslyckades. Den andra fasen kännetecknades i sin tur av stora ryska trupprörelser i syfte att chocka Ukraina, som försvarade sig.

Därefter infann sig en längre period av ”första världskrigsstrider”, enligt Paasikivi, med artilleribeskjutning från båda sidor utan några avgörande förändringar på marken.

Nu, i fas fyra, har dynamiken förändrats -  och det till Ukrainas fördel.

– Ukrainarna har tagit det strategiska initiativet. Istället för att ryssarna agerar och ukrainarna reagerar så har man vänt på det, säger Joakim Paasikivi i SVT:s Morgonstudion.

Hör mer av Paasikivis analys av kriget i spelaren ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet