Både Vladimir Putin och Joe Biden har under dagen uttalat sig om kärnvapen. FN-chefen varnar för ett kärnvapenkrig. Foto: TT

Putin: Det finns inga vinnare i ett kärnvapenkrig

Uppdaterad
Publicerad

Både Rysslands president Vladimir Putin och USA:s motsvarighet Joe Biden lyfte på måndagen fram vikten av att undvika ett kärnvapenkrig.

Men samtidigt varnar FN-chefen för att kärnvapenhotet är det största sedan kalla kriget.

 – Vi har haft oerhört tur hittills, säger António Guterres.

Under måndagen inleddes den 10:e upplagan av konferensen för ickespridningsavtalet (NPT-avtalet). Mötet hålls i New York och syftet är att revidera och stärka avtalet.

Rysslands president Vladimir Putin deltar inte på mötet, men skickade ett uttalande inför.

– Det finns inga vinnare i ett kärnvapenkrig, därför bör de aldrig avfyras, säger han i ett tal på Kremls hemsida, rapporterar den ryska statligt kontrollerade nyhetsbyrån Ria.

– Som ett land som har undertecknat NPT följer Ryssland konsekvent fördragets text och anda, tillägger han.

Biden vill förhandla

Inför mötet har kärnvapenmakterna USA, Frankrike och Storbritannien uppmanat Ryssland att upphöra med landets ”oansvariga och farliga kärnvapenretorik och uppförande, och uppfylla sina internationella åtaganden”.

I ett separat uttalande från Joe Biden uppmanar han Ryssland och Kina att visa sitt engagemang när det gäller att minska kärnvapenarsenalen. Presidenten vill även förhandla fram ett nytt Nya Start-avtal, ett nedrustningsavtal som ingåtts mellan USA och Ryssland för att minska risken för ett kärnvapenkrig. Avtalet löper ut 2026.

 – Förhandlingar kräver en partner som handlar med goda intentioner. Rysslands brutala och oprovocerade angrepp mot Ukraina har krossat freden i Europa och utgör ett angrepp på grundläggande principer för internationell ordning, säger Biden i uttalandet.

I februari i år höjde Ryssland sin kärnvapenberedskap till vad som då benämndes som “stridsberedskap”. Något som USA fördömde. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov varnade också i våras för att risken för tredje världskrig och kärnvapenkrig inte ska underskattas.

FN varnar världen för kärnvapenhot

FN:s generalsekreterare António Guterres varnar för att världen nu bara kan vara en missräkning från kärnvapenförintelsen. Enligt Guterres är hotet om kärnvapenkrig nu lika verkligt som det var under kalla kriget.

– Vi har haft oerhört tur hittills. Men tur är ingen strategi. Inte heller är det ett skydd för att geopolitiska spänningar kokar över i en kärnvapenkonflikt, sade Guterres när han öppnade NPT-konferensen under måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.