Den indiske piloten Abhinandan Varthamans frihetsberövades i samband med att hans flygplan sköts ned tidigare i veckan. Foto: TT

Pakistan friger indisk stridspilot

Uppdaterad
Publicerad

Pakistan kommer att frige den indiske stridspilot som frihetsberövades tidigare i veckan. Det sa Pakistans premiärminister Imran Khan i ett tv-tal, uppger CNN. Piloten uppges ha blivit frihetsberövad efter att hans plan sköts ned av Pakistan.

– Vi kommer att frige den indiske piloten i morgon som en fredsgest, sa Khan på torsdagen.

Den indiske piloten Abhinandan Varthaman har varit frihetsberövad i Pakistan sedan hans flygplan sköts ned på onsdagen i en påstådd flygstrid med pakistansk militär.

För första gången sedan Indien och Pakistan blev kärnvapenmakter har Indien gjort ett flyganfall mot mål i Pakistans inland. Det inträffade på morgonen den 26 februari. Målet var ett terroristläger tillhörande extremistgruppen Jaish-e-Mohammad (JeM) i Pakistans Khyber Pakhtunkhwa-provins.

Avfyrade robotar

Målet var alltså i Pakistan, men utanför den del av Kashmir som Pakistan administrerar, enligt den detaljerade analys som brittiska International Institute for Strategic Studies, IISS, publicerade på onsdagen.

Den massiva insatsen med tolv indiska Mirage stridsflygplan passerade kontrollinjen (LoC) som delar Kashmir mellan Indien och Pakistan. Indiskt stridsflyg avfyrade robotar med 1 000 kilos sprängladdningar som förstörde lägret, uppger IISS.

Arkivbild: Indiskt Mirage 2000 stridsflyg landar under övning. Tolv Mirage uppges ha utfört flyganfallet den 26 februari 2019. Foto: Reuters/Pawan Kumar/

Uppges vara hämnd

Flyganfallet uppges ha varit en hämnd för terroristattacken i Jammu och Kashmir två veckor tidigare. Då dödades 40 indiska paramilitärer i Pulwama. Det var den värsta attacken i området på tre decennier, uppger IISS.

Den Pakistanbaserade terroristorganisationen Jaish-e-Mohammad (JeM) tog genast på sig ansvaret för attacken.

Trots att Pakistan förnekade omfattningen av Indiens flyganfall mot terroristlägret den 26 februari, så kom svaret snabbt. Tidigt på morgonen den 27 februari meddelade Pakistan att landet genomfört ett flyganfall över kontrollinjen som delar länderna i Kashmir.

Pakistansk militär vid vraket efter ett indiskt stridsflygplan som Pakistan uppger att de sköt ned. Foto 27 februari 2019. Foto: STR/AFP

Det resulterade i en flygstrid mellan pakistanska F-16 och indiska MiG-21. Flygstriden var den första mellan länderna på nästan 50 år, uppger brittiska IISS.

”Ingen lust med krig”

Enligt Pakistan sköts två indiska stridsflyg ned i pakistanskt luftrum. Den indiska regeringen uppgav samtidigt att ett pakistanskt stridsflygplan hade skjutits ned. Då togs en indisk pilot tillfånga som ska friges, enligt Pakistan.

– Varken New Delhi eller Islamabad har någon som helst lust att bli indraget i ett krig med sin kärnvapenutrustade granne. Den här plötsliga upptrappningen äger dock rum vid en tidpunkt då den bilaterala kommunikationen är begränsad, kommenterade den säkerhetspolitiska experten Rahul Roy-Chaudhury på IISS före uppgiften om att den indiske piloten ska släppas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.