Foto: TT

Palestinas president: ”Vi bryter all kontakt med Israel”

Uppdaterad
Publicerad

Palestinske presidenten Mahmoud Abbas säger att Palestinas ledare kommer att frysa all kontakt med Israel ”på alla nivåer”, det rapporterar AP.

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas ska under ett möte med högt uppsatta myndighetspersoner, angående de nya säkerhetsföreskrifterna kring den muslimska helgedomen i Jerusalem, meddelat att han bryter all kontakt med Israel.

Tre palestinier har tidigare under fredagen dödats av israelisk säkerhetspolis efter sammandrabbningar i östra Jerusalem och på ockuperade Västbanken.

LÄS MER: Tre palestinier dödade av israeliska säkerhetsstyrkor

Redan under förra veckan satte israeliska myndigheter upp metalldetektorer för bedjande till al-Aqsa- och Klippmoskéerna på Tempelberget, efter att tre arabiska israeler skjutit ihjäl två israeliska gränspoliser.

Spärrade av för män

Under fredagen stängde Israel av hela Jerusalems muromgärdade gamla stad för män under 50 års ålder, meddelar polisen. Det ovanliga stoppet riktas mot palestinska män i samband med fredagsbönen. Detta har lett till slitningar i området.

Palestinska fraktioner har uppmanat till en ”dag av vrede” för att protestera mot de höjda säkerhetsåtgärder som Israel vidtagit och nu har Palestinas president brutit all kontakt med Israel.

Läs mer: Experten: ”Betydligt tuffare tag än vi är vana att se”

400 palestinier skadade

BBC rapporterar att enligt Röda halvmånen så ska 400 palestinier blivit skadade i sammandrabbningarna, 92 har först till sjukhus. En israelisk polistalesman säger att fyra polismän är skadade.

Enligt AP så har en palestinier knivhuggit tre israeler på Västbanken till döds.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.