Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Bayan Khateeb berätta om händelsen i klippet. Foto: Pablo Torres

Palestinska Bayan arresterades – för en bild på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Israel har gripit eller stängt av över 100 arabiska medborgare för inlägg på sociala medier. SVT utsände har träffat en av dem.

Bayan Khateeb är en av dem som arresterats på grund av ett inlägg postat på sociala medier. Efter Hamas attack mot Israel postade hon en bild på Instagram på maträtten shakshuka, och skrev ”snart äter vi segerns shakshuka”.

Hon greps därefter av israelisk polis, arresterades i två dagar, och stängdes av från sin utbildning och sitt jobb i staden Haifa i Israel.

Krig mellan Israel och Hamas

I landet finns omkring två miljoner palestinier – eller israeliska araber, som de också kallas. Människorättsaktivister menar att Israel begränsar deras yttrandefrihet genom att använda inläggen som skäl till gripanden.

– Staten bestämde av hämdlystnad och fientlighet mot palestinier, oavsett var de är, att ingen är tillåten att kritisera kriget, säger Adi Mansour, advokat på det juridiska centret Adalah, som arbetar för palestinsk-arabiska minoritetens rättigheter i Israel.

Hör Bayan Khateeb berätta om händelsen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet