Foto: TT

Panama-gripanden i korruptionshärva

Uppdaterad
Publicerad

De två personer som grundade advokatfirman Mossack Fonseca greps på lördagen och anklagas formellt för penningtvätt, och uppges ha kopplingar till den enorma korruptionsskandalen kring byggbolaget Odebrecht.

Det bedöms finnas risk för att de ska försöka fly landet och Jürgen Mossack och Ramón Fonseca har därför frihetsberövats.

Den information som hittills har samlats in ”påstås identifiera den panamanska firman som en kriminell organisation som döljer tillgångar eller pengar från misstänkta ursprung”, uppger justitiekansler Kenia Porcell.

Panama-dokumenten

Hon säger att den ett år långa utredningen som har lett till gripandena har fått hjälp från åklagare i Brasilien, Peru, Ecuador, Colombia, Schweiz och USA.

Fonseca har tidigare nekat till att företaget ska ha haft några kopplingar till det skandalomsusade byggföretaget Odebrecht i Brasilien, som har medgett att de gett mutor för att få lukrativa regeringskontrakt i flera länder mellan 2010 och 2014.

Mossack Fonseca är också navet i fallet om Panamahandlingarna, där miljoner dokument stals från firman och läcktes till medier i april 2016. Följden av läckorna ledde till en internationell skandal efter att flera dokument visade hur rika och högt uppsatta personer ägnat sig åt pengatvätt och skatteflykt via brevlådeföretag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Panama-dokumenten

Mer i ämnet