Pappan till dödade tvillingarna: ”De låg i en hög”

Uppdaterad
Publicerad

De fruktansvärda bilderna på en pappa som håller om sina döda tvillingar som omkom i gasattacken i Syrien har spritts över världen. SVT Nyheter har talat med pappan Abdulhamid al Yousef.
– Jag försäkrade mig om att min familj levde och först gjorde de det så då försökte jag hjälpa andra och då gick jag helt upp i det.
Sedan upptäckte han att hela hans familj dödats i attacken.

Det är en bild som präntas fast på näthinnan. Det ser ut som att Abdulhamid al Yousefs nio månader gamla tvillingbarn Ahmed och Aya sover i hans famn. Verkligheten är att de dödades i den giftgasattack som skedde i Idlibprovinsen för en vecka sedan och där cirka 80 personer miste livet.

När gasen började spridas i staden Khan Sheikhun, skyndade Abdulhamid al Yousef och hans bror sig ut för att hjälpa de skadade. Hans fru och deras två tvillingar stannade i källaren för att skydda sig. Medan Abdulhamid al Yousef var borta, sipprade gasen ned i källaren och sakta kvävde hans familj till döds.

”De låg i en hög”

När SVT Nyheter talar med Abdulhamid al Yousef har det gått ett par dagar sedan attacken och USA har precis skickat missiler mot det syriska flygfält som kemvapnen misstänks ha kommit från, som ett direkt svar på giftgasattacken.

Den bild som hans kusin tog på honom när han håller sina tvillingar i famnen har spritts över världen. Donald Trump har flera gånger refererat till bilder på döda barn, som en anledning att agera i Syrien.

Abdulhamid al Yousef har svårt att prata om det han har varit med om och är fortfarande mycket chockad.

– Jag var upptagen med att hjälpa andra i mitt kvarter som alla gjorde. Sedan började jag leta efter min egna familj på alla sjukhus.

Efter sex timmar hittades familjen döda i källaren.

– Min fru, Ahmed, Aya och fyra andra barn. De låg i en hög med fradga rinnandes från deras munnar, säger Abdulhamid al Yousef.

Förlorade 40 personer i sin släkt

Abdulhamid al Yousef förlorade inte bara sina barn i gasattacken mot Khan Sheikhun, utan även sin fru och sina bröder. Hela hans familj är borta och även en betydande andel av hans släkt – 40 personer.

– En stor del av min släkt blev martyrer – 40 personer: Min fru, min tvillingar, min bror Yasser och hans fru och barn, min bror Abdulkareem och min systerdotter, min kusin Ibrahim och min kusin Ahmed – hur ska jag räkna? Det är 40 personer, säger han.

Uppmanar USA att fortsätta förstöra baser

Men helt ensam är han inte kvar. När SVT Nyheter talar med Abdulhamid al Yousef är han tillsammans med sin bror och kusin, som finns vid hans sida ständigt.

– Det är många som sörjer med mig på grund av den här katastrofen. Det är fler än jag som förlorat anhöriga, säger han.

Att USA har attackerat flygbasen i Syrien ser Abdulhamid al Yousef som en bra början och hoppas att USA fortsätter med fler operationer. Abdulhamid har en uppmaning till USA och omvärlden: Förgör hela regimen och deras vapenförråd så att de inte kan bomba befolkningen längre.

– Nu tar Trump bara regimen i örat. Vi vill att de ska störta regimen. Regimen har flera andra flygbaser och kan fortsätta även om en har förstörts – de har ett 20-tal andra flygbaser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Syrien

Mer i ämnet