Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Corbyn och Johnson möttes i BBC:s partiledardebatt inför det brittiska valet. Foto: JEFF OVERS/BBC/TT

Corbyn och Johnson i debattduell inför valet

Uppdaterad
Publicerad

Brexit, sjukvård och allmänhetens säkerhet. Det var några av de ämnen som Labourledaren Jeremy Corbyn och de konservativas Boris Johnson fick frågor om under partiledardebatten inför parlamentsvalet den 12 december.

Labours ledare Jeremy Corbyn inledde debatten med att bland annat prata om hur många i Storbritannien inte får den vård de behöver.

När de konservativas ledare Boris Johnson fick ordet kom han snabbt in på vikten av att genomföra brexit och önskade att Storbritannien fick en stark konservativ regering för att föra landet framåt.

Jeremy Corbyn fick under debatten ta emot flera frågor och kritik för sin neutrala ställning till brexit, ett ämne som Boris Johnson återkom till många gånger.

– Enda sättet att föra det här landet framåt är att genomföra brexit, sa Johnson.

Mänskliga rättigheter eller nationell säkerhet?

Ett annat stort samtalsämne var NHS, den statliga organisationen som ansvarar för den offentliga sjukvården i Storbritannien. Jeremy Corbyn anklagade Boris Johnson för att öppna upp för privatisering, något som Boris Johnson förnekade.

Båda partiledare fick en fråga om de var redo att åsidosätta mänskliga rättigheter för att skydda allmänheten mot terrorism.

– Det ena utesluter inte det andra. Mänskliga rättigheter är vårt skydd mot maktmissbruk och hänger ihop med allmänhetens säkerhet, svarade Jeremy Corbyn.

Även om Boris Johnson sa att han inte ville åsidosätta mänskliga rättigheter, sa han ändå:

– Men vi måste sätta allmänhetens säkerhet före.

Hatet i politiken

När partiledarna fick frågan om hur de skulle få bort hatet ur politiken svarade Boris Johnson att Storbritannien behöver enas.

– Det är en tuff tid i politiken och i mitt parti utreder vi och utesluter folk som gör överträdelser. 

Jeremy Corbyn fick följdfrågor kring antisemitismen i Labour. Han svarade:

– Antisemitism är fel och oacceptabelt. Det finns ingen plats för den i vårt parti eller samhälle, sa han och påpekade att även Labour har uteslutit medlemmar som gjort antisemitiska uttalanden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brittiska parlamentsvalet 2019

Mer i ämnet