Passagerarplan nära krock med ryskt militärflyg

Uppdaterad
Publicerad

Ett passagerarplan var i fredags nära att kollidera med ett utländskt militärflygplan som hade stängt av sin transponder. Planet var ryskt, bekräftar försvarsminister Peter Hultqvist (S) för Ekot.

Händelsen inträffade strax före lunchtid på fredagen nära Kastrup, söder om Malmö. Ett passagerarplan hade just startat när flygledningen slog larm om ett ”osynligt” plan i området.

Det militära flygplanet hade ingen transponder och kunde därför inte upptäckas av trafikledningens radar. Men Försvarsmakten upptäckte det via sitt radarsystem och varnade den civila flygledningen i Malmö.

– Vår flygpersonal ser att det här kommer att bli riktigt nära, säger Försvarets flygvapenchef Micael Bydèn till SVT Nyheter och berättar att man då tog kontakt med Luftfartverkets flygledare.

– Vi ger en rekommendation om att svänga undan. Det går rätt fort men man svänger undan.

Försvarsministern: Inga tvivel

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger till Ekot att planet var ryskt.

– Det handlar om ett ryskt signalspaningsplan. Vi har identifierat det via svenska jaktpiloter. Det råder inget tvivel om vad det var för typ av statsluftfartyg, säger Hultqvist.

Försvarsministern skräder inte orden.

– Det är allvarligt. Det är olämpligt. Det är direkt farligt, säger han.

Det ryska planet kränkte dock aldrig svenskt luftrum.

– Det är över internationellt luftrum. Det är absolut ingen kränkning, säger Peter Hultqvist till TT.

Liknande händelse i våras

Den 3 mars inträffade en liknande händelse. Då var ett SAS-plan från Kastrup till Rom bara 90 meter från att krocka med ett ryskt signalspaningsplan.

– De är väldigt snarlika, det är ett enskilt flygplan som väljer att inte synas. Men det som händer är att vi tidigare går in och identifierar händelsen så det blir inte lika nära, säger Micael Bydèn.

Exakt hur nära det var denna gång kan varken Försvarsmakten eller Luftfartsverket svara på men Micael Bydèn klassar de båda händelserna som lika allvarliga.

– Händelsen i sig är lika allvarlig men slutskedet skiljer sig, nu slipper vi få den här riktigt nära incidenten tack vare rådigt ingripande. Det är en allvarlig händelse. Jag ser allvarligt på att man åker omkring i luftrummet och inte vill synas. Det här är inte bra, säger han.

Oklart hur Sverige ska agera

Utrikesminister Margot Wallström (S) är informerad om händelsen men det är oklart om och i så fall hur utrikesdepartementet (UD) kommer att agera.

– Vi avvaktar mer information för att få helhetsbild, säger Anna Buhré Kervefors på UD:s presstjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.