Foto: TT

SAS: Ingen fara för kollision med ryskt plan

Uppdaterad
Publicerad

Rysk militär bekräftar att landet hade signalspaningsplan över Östersjön i fredags. Planet hade transpondersystemet avslaget och uppges ha varit nära ett passagerarflygplan som flög för SAS. Men ett ryskt flygbefäl avfärdar att signalspaningsplanet utgjorde någon fara för passagerarflygplanet. Även SAS uppger att det inte var någon fara.

– Det fanns inga förutsättningar för en flygolycka med anledning av en flygning av ett ryskt stridsflygplan i det internationella luftrummet över Östersjön fredagen den 12 december, säger den ryske generalmajoren Igor Konashenkov enligt nyhetsbyrån Itar-Tass.

Han hävdar att det ryska stridsflygplanet befann sig på ett avstånd mer än 70 kilometer från rutten för det passagerarplan som var på väg från Köpenhamn.

SAS uppger att planen var drygt 900 meter från varandra.

– Jag kan bekräfta att det var ett Cimber-flyg, som myndigheterna var oroade över. Men planen kom inte inom 3 000 fot ifrån varandra, uppger SAS danska presschef Trine Kromann-Mikkelsen till Ekstrabladet. Cimber är ett flygbolag som flyger för SAS.

Trine Kromann-Mikkelsen uppger vidare att inga säkerhetsnivåer underskreds, och att det därför inte har skrivits någon rapport om händelsen.

Uppgifterna bekräftas av Knut Morten Johansen, norsk informationschef vid SAS.

– I det här konkreta fallet så är det ingen säkerhetsgräns som brutits. Därför är det viktigt från SAS sida att säga att ingen har varit i fara, för både pilot och trafikledningen har haft kontroll på situationen, säger han till TT.

Avslagen transponder

Flygplanet, med plats för 50 passagerare, lyfte från Kastrup klockan 11.12. Bara några minuter senare gav flygledningen, enligt uppgifter till Dagens Nyheter, planet order att ändra en planerad stigning eftersom ett oidentifierat flygplan befann sig på kollisionskurs med planet. Några minuter senare passerade Cimber-planet bakom det ryska signalspaningsplanet som flyg med signalsystemet anslaget, den så kallade transpondern.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) riktade i går skarp kritik mot det ryska agerandet.

– Det är anmärkningsvärt och mycket allvarligt, det är risk för att det inträffar olyckor som ytterst kan leda till dödsfall, sade försvarsministern.

”I enlighet med regler”

Ryske generalmajoren Igor Konashenkov tillbakavisar dock kritiken.

– Flygningen genomfördes i enlighet med internationella flygregler, den kränkte inga gränser och höll ett säkert avstånd till rutter för civil flygtrafik, säger Konashenkov.

Han påpekar att även ett Nato-plan flög i området med transponder-systemet avslaget.  Konashenkov menar också att flygledningen har möjlighet att följa planen trots att de flyger med avslagen transponder.

Infrastrukturminister Anna Johansson (S), med transportfrågor på sitt bord, ser inte skäl att vidta åtgärder till följd av att militära flygplan flyger utan transpondrar.

– Jag har hittills inte fått signaler om att det är ett omfattande problem, men vi får avvakta utredningarna om händelser under hösten och dra slutsatser av dem, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer