När hon var nio år började hon för första gången i en svensk skola, nyinflyttad från Tjeckoslovakien, och blev mobbad av en kille för att hon var invandrare. Hennes enda vän, en liten tjej, stod upp för henne och slog honom rakt i ansiktet.
Hon reagerade på att en liten tjej slog en kille, men ingen av hennes nya klasskompisar verkade bry sig om vad som hänt, och det tog inte lång tid innan hon förstod att i Sverige hade hon lika mycket makt som pojkar.
Så inleds toppmodellen Paulina Porizkovas debattartikel i New York Times under titeln ”America made me a feminist”.
Kvinnofällan i Tjeckoslovakien
I Tjeckoslovakien tog kvinnorna hand om matlagning, städning och sina män efter en lång arbetsdag. Och för det blev de ignorerade och ibland misshandlade, skriver Paulina Porizkova – och liknar dem vid husdjur.
LÄS MER: Bitterfittan är tillbaka, och hon har skilt sig
I Sverige däremot, menar hon, var hushållsuppgifterna lika fördelade mellan könen.
Hennes egen pappa började också laga mat och städa – efter att han gifte om sig med en svensk kvinna.
”Slampa, vad är det?”
Tjejerna starkare och fick bättre självförtroende ju mer killarna visade att de ville ha tjejerna. Det var tjejerna som bestämde.
”Slampa, vad är det?” skriver Porizkova om sin högstadietid.
Kondomer delades ut fritt och i sexualundervisningen fick hon lära sig om både könssjukdomar, graviditet och onani. Kvinnan fick lära sig att bestämma över sin egen kropp, samtidigt som förmågan att kunna bli gravid gör kvinnan överlägsen mannen, anser Porizkova.
LÄS MER: 84 män och 16 kvinnor på Forbes lista över de 100 stjärnor som tjänade mest förra året
I 15-årsåldern flyttade hon till Paris och började jobba som modell. Där mötte hon en annan värld där männen erbjöd sig att både öppna dörrar och betala middagar. Hon upplevde det som att de tyckte att hon var för skör och ömtålig för att ta hand om sig själv.
Det fick henne att känna sig nedvärderad. Och när hon försökte ta kommando över sin egen sexualitet upplevde hon att fransmännen flydde, eller frågade hur mycket hon tog betalt.
USA den största kulturella förändringen
När hon var 18 flyttade hon till USA och blev förälskad i en amerikan. Han fick henne att se över sina kulturella perspektiv.
Här var sex inte en hälsosam god vana, utan en hemlighet, med en hårfin linje mellan det som var privat och det som var skamligt. En gynekolog pratade mer om vädret än om hennes underliv, och Paulina Porizkova kände det som att hennes kropp tillhörde alla utom henne själv – hennes sexualitet tillhörde hennes man och hennes livmoder var statens.
I USA får kvinnan höra att hon kan göra allt, och blir sedan nedslagen när hon försöker. Den svenska starka kvinnan inom henne började vissna, skriver Porizkova.
Enda alternativet – att damma av ordet ”feminist”.
”Mitt namn är Paulina Porizkova och jag är feminist” avslutar hon.
Paulina Porizkova
Paulina Porizkova är 52 år och kom till Sverige som flykting från Tjeckoslovakien i nioårsåldern.
15 år gammal började hon sin modellkarriär och flyttade till Paris. När hon fyllt 18 flyttade hon till USA.
Hon har skrivit boken ”A model summer” (Hyperion, 2007).
Hon har sedan 1989 varit gift med musikern Ric Ocasek.