Påve Franciskus begravning på Petersplatsen i Vatikanen. Foto: Riccardo Antimiani EPA/TT

Påve Franciskus förd till sista vilan

Uppdaterad
Publicerad

Kungligheter, världsledare och hundratusentals sörjande samlades på lördagen i Vatikanen för att delta i påve Franciscus begravning. Nu inleds en nio dagar lång sorgeperiod innan konklaven utser ny påve.

Påvens begravning i bilder

Totalt uppskattas mer än 400 000 människor ha sökt sig till Vatikanen för att ta ett sista farväl av påve Franciskus. Folkmassorna till trots spred sig tystnaden när träkistan bars ut på Petersplatsen.

Under ceremonin varvades böner och tal med körsång. I predikan beskrevs påve Franciskus gärningar under sina tolv år som påve. Han beskrevs som en påve ”mitt bland folket” och med ett särskilt fokus på människor som har det svårt.

Podiets ena sida kantades av kardinaler i röda och vita dräkter. 220 kardinaler, 450 biskopar och 4 000 präster var på plats vid ceremonin.

Världsledare och kungligheter på plats

På den andra sidan av podiet satt över 160 ledare och kungligheter från världens alla hörn. Innan ceremonin inleddes var många av dem, bland dem USA:s presidentpar Donald och Melania Trump, Frankrikes president Emmanuel Macron och flera kungligheter, framme vid kistan.

Sverige representerades av bland annat kungaparet Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia, statsminister Ulf Kristersson (M), kardinal Anders Arborelius, ärkebiskop Martin Modéus och Sveriges ambassadör i Italien, Jan Björklund.

Sista vilan i Santa Maria Maggiore

Efter ceremonin på Petersplatsen fördes kistan i en öppen bil längs gator kantade av tusentals människor i centrala Rom. Enligt påvens sista vilja togs han till den slutgiltiga vilan i basilikan Santa Maria Maggiore. Där hölls en mindre ceremoni för de närmast sörjande.

Med begravningen inleds en nio dagar lång sorgeperiod med dagliga gudstjänster. Därefter kommer kardinalerna att samlas för att bestämma vem som ska bli ny påve, det som kallas konklaven.

Konklaven innebär att de 135 kardinaler som är röstberättigade låses in i Sixtinska kapellet, där de stannar tills ett beslut är fattat. Den nya påven måste väljas med två tredjedelars majoritet. När en ny påve är utsedd annonseras det genom att röken från Sixtinska kapellets skorsten färgas vit.

SVT:s livesändning från begravningen kan ses i SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Påve Franciskus 1936-2025

Mer i ämnet