Person står framför kravallstaket med en lång kö ovanför kullerstensgata i stadsmiljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Säkerhetspådraget är enormt inför påve Franciskus begravning – följ med till Petersplatsen där förberedelserna är i full gång. Foto: David Westling/SVT

Påven Franciskus begravning i Rom 26 april – så går ceremonin till

Uppdaterad
Publicerad

Påve Franciskus dog av en stroke och efterföljande hjärtstillestånd den 21 april.

Hans begravning den 26 april på Petersplatsen i Rom samlar hundratusentals personer, bland dem många världsledare och kungligheter.

Den 88-åriga argentinaren var påve i 12 år, mellan 2013 och 2025.

När och var sker påve Franciskus begravning?

Påvens begravning sker lördagen den 26 april på Petersplatsen i Vatikanstaten i Rom. Det är här en påves begravning alltid äger rum, oavsett var han avlider. Det är också platsen där påven höll sitt sista tal på påskdagen, dagen innan han dog.

Begravningsgudstjänsten varar vanligtvis i ungefär två och en halv timme. Den sker till största del på latin och kommer att ledas av kardinal Giovanni Battista Re.

Begravningen börjar klockan 10.00 svensk tid.

Foto: Giuseppe Lami/TT

Var kan jag följa begravningen?

SVT sänder live från begravningen med start klockan 09.

Du kan se sändningen i SVT2, i SVT Play eller följa med i direktrapporteringen som beskriver dagen steg för steg.

Hur går ceremonin till?

  • I tre dagar innan begravningen har påvens kropp legat på så kallad ”lit de parade” i Peterskyrkan, där allmänheten kunnat ta farväl vid den öppna kistan. Kvällen innan begravningen förseglas kistan.
  • Begravningen inleds med en procession av präster där kistan bärs in. När kistan har ställts ner placeras en evangeliebok på den. Därefter följer en begravningsmässa.
  • Efter gudstjänsten bärs påvens kropp genom ”dödens dörr”, en bronsdörr vid sidan av altaret, till klangen av en tio ton tung klocka.
Kista omgiven av präster och vakter vid en ceremoni i en kyrka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Påven ligger på lit de parade i Peterskyrkan där allmänheten kan ta sitt farväl fram till begravningen. Foto: Alessandra Tarantino

Hur många förväntas komma?

Över 100 000 personer förväntas komma på begravningen, varav 170 stats- och regeringschefer.

Vilka är gästerna?

Några av de världsledare och kungligheter som kommer att delta är USA:s presidentpar Donald och Melania Trump, FN:s generalsekreterare António Guterres, Frankrikes president Emmanuel Macron, Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva samt Storbritanniens premiärminister Keir Starmer och prins William.

Från Sverige är statsminister Ulf Kristersson (M) närvarande tillsammans med kung Carl XVI Gustav och drottning Silvia. Även från grannländerna Norge och Danmark är kungligheter på plats, såsom kronprins Haakon av Norge och drottning Mary av Danmark. Dessutom är Finlands president Alexander Stubb närvarande.

Donald och Melania Trump på väg till påve Franciskus begravning. Foto: Luis M. Alvarez/AP/TT

Vilken klädkod gäller?

För gäster rekommenderas mörka färger.

För kungligheter är klädkoden mer strikt. För kvinnor gäller långa, långärmade, svarta klänningar utan utsmyckningar.

Den döde påven är klädd i rött över sin vita prästrock. I händerna har han ett radband. På huvudet har han en vit hatt, en så kallad mitra.

De präster som leder begravningsmässan kommer också att bära röda kläder.

Kardinal Giovanni Battista Re kommer att leda begravningsmässan. Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Hur fungerar säkerheten?

För att garantera säkerheten under begravningen har tusentals poliser kallats in.

Omkring 2 000 poliser från det lokala närområdet kommer att närvara, tillsammans med ytterligare tusentals poliser från de nationella säkerhetsstyrkorna, för att säkerställa tryggheten.

En källa berättar för Reuters att säkerhetsinsatserna kommer att inkludera allt från patrullbåtar på floden Tibern till avancerade drönare och störningsanordningar som kan neutralisera potentiella hot från luften. Dessutom kommer krypskyttar att placeras ut i området.

Tusentals poliser har tillkallats för att garantera säkerheten vid påvens begravning. Foto: Andrej Isakovic/AFP/TT

Var kommer begravningstraditionerna ifrån?

Vatikanen har publicerat häftet ”Den romerske påvens begravningsritualer” på sin hemsida, med hela programmet bestående av traditionell musik och böner. Många av begravningsplanerna styrs av ett 20 sidor långt dokument som utfärdades av påven Johannes Paulus II år 1996.

Påve Franciskus har dock ”förenklat” ritualerna något. Tidigare påvar begravdes i tre kistor (en inre i cypress, en mellankista i bly och en yttre i ek). Franciskus enda kista är en enklare modell av trä och zink. Till skillnad från tidigare påvar placerades Franciskus kropp direkt i kistan, som lämnades öppen. Andra påvar har lagts ut på kuddar eller på en plattform.

Enligt sitt testamente önskar Franciskus bli begravd i kyrkan Santa Maria Maggiore i Rom. Han blir därmed den första påven på över hundra år som jordfästs utanför Vatikanen.

Vad händer efter begravningen?

Efter begravningen förs påvens kista i en kortege från Petersplatsen till Santa Maria Maggiore, den basilika belägen utanför Vatikanen i Rom som har valts av Franciskus som hans sista viloplats.

Begravningen markerar starten på en nio dagars sorgeperiod. Efter det inleds arbetet med att välja en efterträdare vid den så kallade konklaven.

Den längsta konklaven varade i nästan tre år, mellan 1268 och 1271, men de kan också vara över på en dag.

Peterskyrkan, Påve Franciskus och en staty under en molnig himmel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vägen till påve – så går det till. Foto: TT/Storyblocks

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Påve Franciskus 1936-2025

Mer i ämnet