Foto: AP/TT

Påven besöker terrordrabbat Egypten

Publicerad

Påve Franciskus har landat i Egyptens huvudstad Kairo. Syftet med det 27 timmar långa besöket är att försöka skapa försoning med den muslimska världen, efter en lång rad jihadistattacker mot kristna i landet.

Det handlar om en ”resa av enighet och broderskap”, sade påven till reportrar innan han klev av planet och kördes till en träff med presidenten Abd al-Fattah al-Sisi.

Senare under besöket ska påven möta den högste imamen vid islamska lärosätet al-Azhar, sheikh Ahmed al Tayeb. Han ska också – tillsammans med den koptiske påven Tawadros II – besöka den kyrka som utsattes för en självmordsattack i december i fjol, ett attentat som krävde 29 liv.

Extremt säkerhetspådrag

Säkerhetspådragen kring påven kommer att vara extrema i ett Egypten där undantagstillstånd råder sedan två koptiska kyrkor utsatts för terrorbombningar tidigare i april. IS har tagit på sig dåden, som krävde 45 liv. Trots farorna väntas påven dock färdas i ett vanligt fordon, samt i golfbil.

Egypten har den största kristna befolkningen av länderna i Mellanöstern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.