Nästa vecka reser USA:s vicepresident Mike Pence till Egypten, Jordanien och Israel. Foto: TT

Pence reser till Mellanöstern

Publicerad

Nästa vecka reser USA:s vicepresident Mike Pence till Egypten, Jordanien och Israel. Efter USA:s beslut om Jerusalem vill inte de palestinska företrädarna träffa honom.

Resan, som räknas som mycket viktig, har tidigare skjutits upp bland annat på grund av vrede i regionen efter president Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

Pence kommer till Kairo den 20 januari och möter där president Abd al-Fattah al-Sisi. Dagen därpå reser han till Jordaniens huvudstad Amman och träffar där kung Abdullah.

USA flyttade sin israeliska ambassad

Besöker Israel

Resan avslutas med ett tvådagarsbesök i Israel där han möter premiärminister Benjamin Netanyahu och president Reuven Rivlin.

Enligt vicepresidentens talesperson Alyssa Farah kommer Pence att möta ländernas ledare för att ”tillsammans hitta vägar för att bekämpa terrorism och förbättra vår nationella säkerhet”.

Från början var det meningen att Pence också skulle träffa företrädare för palestinierna. Men efter beslutet om Jerusalem vill inte palestinska ledare träffa honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA flyttade sin israeliska ambassad

Mer i ämnet