USA:s vicepresident Mike Trump kommer inte att tillämpa det 25:e tillägget i konstitutionen med hjälp av vilket han hade kunnat avsätta president Donald Trump. Foto: Arkivfoto: Susan Walsh/TT

Pence säger nej till att avsätta Trump

Uppdaterad
Publicerad

USA:s vicepresident Mike Pence säger nej till att avsätta president Donald Trump. Kravet kom från framförallt demokrater men har nu avvisats. Nästa steg blir med stor sannolikhet ännu en riksrätt mot Donald Trump.

USA:s vicepresident Mike Pence kommer inte att tillämpa det 25:e tillägget i konstitutionen med hjälp av vilket han hade kunnat avsätta president Donald Trump. Kravet har framförts av demokrater som menar att Trump uppmuntrat till den våldsamma stormningen av USA:s Capitolium i förra veckan. Tillägget möjliggör för vicepresidenten och regeringen att avsätta presidenten om denne anses oförmögen att sköta sitt arbete.

Nu väntar troligen riksrätt för presidenten som senast ställdes inför en sådan i december 2019. Fyra republikaner i representanthuset, där demokraterna har majoritet, har ställt sig bakom åtalet. Riksrätt mot presidenten stöds av bland annat partiets tredje högst rankade ledamot i kammaren, Liz Cheney.

Kongressen i USA stormad

– Hon menar att ingen president gjort sig skyldig till ett större förräderi. Allt fler republikaner försöker distansiera sig från den sittande presidenten, säger SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg.

Även republikanerna John Katko från New York, Adam Kinzinger från Illinois, och Fred Upton från Michigan, har sagt att de stödjer planen.

McConnell avgörande

Men helt lätt blir det inte för demokraterna, säger Stefan Åsberg. Riksrättsåtalet kommer att landa i senaten där republikanen och den avgående majoritetsledaren Mitch McConnell är en nyckelperson.

– Demokraterna måste vinna över honom för att kunna tidigarelägga en eventuell överläggning i senaten och få till en omröstning innan Joe Biden tillträder, säger Stefan Åsberg.

Enligt uppgifter till flera amerikanska medier ska McConnell vara nöjd med försöken att åtala Donald Trump. Enligt källor till CNN hoppas McConnell på det sättet fördriva Trump från det republikanska partiet. Det finns dock ännu inga uppgifter om att McConnell kommer rösta för ett åtal.

Inga republikanska ledamöter i representanthuset stödde det första riksrättsåtalet mot Trump då han anklagades för att ha försökt pressa Ukrainas president att gräva fram oegentligheter om sonen till sin politiska rival Joe Biden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kongressen i USA stormad

Mer i ämnet