Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Pentagons talesperson general Patrick S. Ryder om den kinesiska övervakningsballongen över USA. Foto: TT

Pentagon: Ännu en kinesisk luftballong skymtas

Uppdaterad
Publicerad

En ny kinesisk övervakningsballong har skymtats flyga över Sydamerika under fredagskvällen, uppger Pentagon enligt CNN.

En kinesisk luftballong har flugit över ”känsliga platser” i USA de senaste dagarna, och nu har ännu en övervakningsballong skymtats. Den här gången över grannkontinenten.

– Vi ser rapporter om en ballong som passerar Latinamerika. Vi bedömer nu att det är ytterligare en kinesisk övervakningsballong, säger pressekreterare general Patrick S. Ryder i ett uttalande till CNN.

Det är oklart exakt var ballongen befinner sig ovanför kontinenten – men en amerikansk militärtjänsteman uppger att den för närvarande inte verkar vara på väg mot USA.

Kina: Det är en olycka

Under lördagsmorgonen sade Kinas utrikesminister att flygningen av ett kinesiskt ”luftskepp” över USA var en ren olycka och anklagade USA:s politiker och media för att utnyttja situationen och diskreditera Kina, rapporterar Reuters.

– Kina har alltid strikt följt internationell lag och respekterat alla länders suveränitet och territoriella integritet, sade departementet i ett uttalande.

Kräver nedskjutning

Den amerikanska militären har beslutat att inte skjuta ned ballongen, bland annat på grund av risken att ballongrester faller ned på amerikansk mark och kan skada människor.

Flera republikanska kongressledamöter har protesterat mot beslutet. Och både USA:s tidigare president Donald Trump och den republikanska presidentaspiranten Nikki Haley har sagt att ballongen omedelbart borde skjutas ned.

Enligt Pentagon har liknande händelser med ballonger observerats de senaste åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.