Överföringen möjliggörs av att president Donald Trump utlyste ett nationellt nödläge i februari som alltså öppnat upp för presidenten att omfördela militära budgetpengar till murbygget. Foto: Susan Walsh/AP/TT

Pentagon godkänner miljard till muren mot Mexiko

Publicerad

Pentagon godkänner en miljard dollar till murbygget vid gränsen mot Mexiko, rapporterar CNN natten mot tisdag. Flera demokrater protesterar i ett brev till Pentagonchefen.

USA:s försvarshögkvarter Pentagon har godkänt att en miljard dollar, motsvarande 9,2 miljarder kronor, används till det omdiskuterade murbygget vid gränsen mot Mexiko.

Försvarsdepartementet har fått en förfrågan från departementet för inrikes säkerhet om att bygga 92 kilometer av barriären, och därtill infrastruktur som vägar och lampor.

Tillförordnade Pentagonchefen Patrick Shanahan har gett ingenjörskåren i uppdrag att planera och utföra bygget.

Demokrater: Låter älsklingsprojekt gå före

Överföringen möjliggörs av att president Donald Trump utlyste ett nationellt nödläge i februari som alltså öppnat upp för presidenten att omfördela militära budgetpengar till murbygget.

Flera demokrater reagerar kraftigt mot beslutet, och anser att man borde gått genom kongressen för att få tillåtelse till överföringen.

”Vi befarar att departementet har låtit politiskt inflytande och älsklingsprojekt gå före mer akuta problem som vår militär står inför”, skriver flera demokrater i ett brev till Pentagonchefen Shanahan, uppger CNN.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer