Nu går turen för att rösta emot Trumps nödläge till senaten. Trump tidigare sagt att han tänker lägga sitt veto mot resolutionen om det skulle gå vidare. Foto: AFP/TT

Majoritet röstade emot Trumps nödläge i representanthuset

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet i USA:s representanthus har röstat ja till att stoppa president Donald Trumps utlysta nödläge i landets södra gräns, skriver New York Times. Nu väntar en omröstning i senaten.

Demokraterna, tillsammans med tretton republikaner, röstade för att ogiltigförklara Trumps nationella nödläge. Syftet är att stoppa presidenten från att använda pengar avsedda för bland annat försvarsdepartementet, för att bygga muren mot Mexiko.

Nu ska senaten rösta om stoppet. Det är däremot mer osäkert om det kan gå igenom där. Då krävs stödet från fyra republikaner i senaten. Hittills har tre stycken sagt att de tänker gå emot partilinjen i frågan.

Presidenten får sista ordet

Oavsett resultatet i senaten har Trump tidigare sagt att han tänker lägga sitt veto mot resolutionen om den skulle gå vidare. 

Även om det kan bli svårt att gå emot presidentens veto, menar NYT att det kan ha betydelse för de 16 delstater som just nu driver en rättsprocess mot Trumps nödläge.

Begreppet nödläge har aldrig prövats juridiskt

De som är emot president Trumps utlysta nödläge menar att det inte rör sig om ett faktiskt nödläge, utan att Trump utnyttjar nödläget för att kunna finansiera muren mot Mexiko.

Tanken är att pengarna till muren ska tas från försvarsdepartementet, finansdepartementen och drogbekämpningen. Men hur begreppet nödläge ska definieras juridiskt har hittills aldrig prövats i domstol. Frågan kan bli aktuell för Högsta domstolen.

Att bygga en mur mot Mexiko för att stoppa immigranter var Trumps främsta vallöfte i kampanjen 2016. Vita huset försökte få igenom finansiering till muren i ett långdraget budgetbråk med Demokraterna som innebar att delar av statsapparaten hölls stängd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.