President Donald Trump, bild till vänster, förlitar sig nu på löften från sin turkiske kollega Recep Tayyip Erdogan, bild till höger, om att Syrien kommer att rensas från IS. Foto: Jacquelyn Martin/AP

Trump litar på att Erdogan tar sig an IS

Uppdaterad
Publicerad

Ordern för tillbakadragandet av USA:s soldater från Syrien har skrivits under, meddelar Pentagon.

President Donald Trump förlitar sig nu på löften från sin turkiske kollega Recep Tayyip Erdogan om att Syrien kommer att rensas från IS.

Vita huset meddelade nyligen att ett ”totalt och snabbt” återkallande av soldaterna i Syrien planerades, och hänvisade till att IS ”territoriella kalifat” besegrats. USA har runt 2 000 soldater i landet. Kort efter beskedet valde försvarsminister Jim Mattis att avgå, med hänvisning till meningsskiljaktigheter med sin chef om Syrien och i flera andra frågor.

Anser beslutet vara förhastat

Många politiker och internationella allierade anser att beslutet är förhastat och att det finns risk för att åtgärden kommer att destabilisera regionen ytterligare.

-En allierad måste gå att lita på, sade Frankrikes president Emmanuel Macron när han beklagade USA:s tillbakadragande i en kommentar på söndagen.

Turkiet hyllar beslutet

Turkiet hyllar däremot president Donald Trumps beslut, då landet kommer att få större utrymme att rikta in sig på kurdstyrkorna som har spelat en stor roll i kriget mot IS, men som av Ankara ses som terrorister.

Under helgen anlände ytterligare turkiska militära förstärkningar till norra Syrien.

Under söndagen talade Trump med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och ”kom överens om att säkerställa samordning mellan ländernas relationer – militärt, diplomatiskt och när det gäller andra funktioner – för att undvika ett maktvakuum som kan komma som en följd av att tillbakadragande och övergång inte sköts på rätt sätt”, skriver Turkiets presidentkansli i ett uttalande.

Trump: Erdogan är rätt man för jobbet

Bara några timmar tidigare twittrade Trump att han och Erdogan diskuterat IS och ”långsamt och välkoordinerat tillbakadragande av amerikansk trupp från området”.

”President Erdogan i Turkiet har väldigt tydligt informerat mig om att han kommer att utrota vad som finns kvar av IS i Syrien”, twittrar Trump.

Erdogan är dessutom rätt man för det jobbet, anser den amerikanske presidenten, och tillägger i samma andetag: ”Våra soldater kommer hem!”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.