Arkivbilder på flyganfall i Syrien och försvarshögkvarterat Pentagon. Foto: Hassan Ammar / Charles Dharapak /AP/TT

Pentagondokument: Lång rad av misslyckade dödliga flygangrepp

Uppdaterad
Publicerad

USA:s krigsföring med drönarattacker i Syrien, Afghanistan och Irak har kritiserats och uppmärksammats – men ingen har tagit på sig ansvaret för de många civila som fallit offer.

Nu redovisar New York Times uppgifter från Pentagon som visar på en lång rad av misslyckade luftangrepp där civila kommit till skada.

Tio civila dog i augusti i ett luftangrepp i Afghanistan. En av de dödade var en man som arbetade för en amerikansk hjälporganisation, sju av dem var barn. USA, som stod bakom drönarattacken, uppgav att de trodde de besköt en bil lastad med ammunition som skulle användas vid en IS-attack, och beskrev händelsen efteråt som ett ”tragiskt misstag”.

Men det var bara en i raden av de många flygangrepp med drönare som USA använt som gått fel så väl i Irak, Syrien som Afghanistan – men där ingen behövt stå till svars. Det visar tidigare hemligstämplade dokument från försvarshögkvarterat Pentagon som New York Times rapporterar om.

Över 1300 rapporter om civila offer

Enligt de dokument som Pentagon nu släppt finns mer än 1300 rapporter om civila offer efter luftangrepp med drönare. Anledningen har bland annat varit bristfällig underrättelsetjänst, förhastade beslut och ofta felaktigt måltavlor där civila blivit beskjutna i stället för fienden.

Utredningarna går tvärt emot vad USA tidigare vidhållit – att de högteknologiska drönarna är precisionsbomber där civila inte skulle komma till skada.

Och trots Pentagons mycket kodifierade system för att civila inte ska falla offer samt löften om transparens och ansvarsskyldighet, så har misstagen tidigare inte offentliggjorts och straffriheten varit total. Av de få utredningar som trots allt har släppts så konstateras det inga fel och det har inte heller lett till några disciplinära åtgärder.

Och mindre än ett dussin så kallade kondoleansbetalningar till överlevande har betalats ut, trots att många svårt skadade fått funktionshinder och krävt dyr medicinsk vård.

”Misstag kan hända”

Bill Urban, talesperson för arméns centralkommando, säger till New York Times Times att man beklagar varje fall där oskyldiga dör och att man arbetar hårt för att det ska undvikas. 

 – Även med världens bästa teknik kan det hända att misstag begås, oavsett om de bygger på ofullständig information eller på en feltolkning av tillgänglig information. Vi försöker lära oss av misstagen, säger Bill Urban till tidningen. 

Augusti, 2021 tio civila, varav sju barn, dog i Afghanistan när militären trodde de sköt en bil med ammunition.

2019, dödas ett dussintal civila i Syrien vid ett luftangrepp – något som hemligstämplats av militären men avslöjats tidigare av The Times.

2017, uppgav USA att de genom en drönarattack stoppat en bilbomb – egentligen var det sex civila, varav två barn, i bilen som dog.

April, 2016 meddelade militären att de dödat en ökänd IS-rekryterare i en attack – flera månader senare påträffades han levande. I stället hade fyra civila dött.

Juli, 2016, gick USA ut med att de dödat 85 IS-krigare i Syrien – egentligen träffade bomben hus långt ifrån frontlinjen där 120 lantbrukare och bybor dog.

2015, registrerade militären någon som drog ett ”okänt tungt objekt” och sköt – objektet visade sig vara ett barn som dog i anfallet.

Källa: New York Times

Flygattacker med drönare skulle leda till att militären kunde precisera målet säkrare, löftet var att rätt personer skulle dödas och färre civila skulle komma till skada.

Den nya flygstrategin kom till under tidigare president Barack Obamas år. Samtidigt som kritiken mot de långvariga krigen landet hade där tusentals amerikanska militärer togs i anspråk växte.

USA bytte strategi och fotsoldater byttes ut mot ”controllers” som kunde sitta flera tusen mil från krigsfronten och styra drönare att genomföra flygattacker mot fienden.

Obama kallade de högteknologiska drönarna: ”De mest preciserade flygningarna i historien.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer