Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Privat

Persiennförsäljare reser 130 mil i husbil – ska leverera julklappar i Kiev

Publicerad

På onsdag påbörjar britten Edward Blackbird den 130 mil långa resan genom Europa till Ukraina. Målet är att dela ut julklappar till krigsdrabbade och trots beslutet en impuls.

– Hade jag tänkt efter en dag eller två hade jag inte åkt, säger den brittiske markis- och persiennförsäljaren.

När kriget bröt ut var entreprenören Edward Blackbird en av dem som gick från ord till handling. Två veckor efter krigets utbrott var han vid ukrainska gränsen med husbilen fullastad.

– Jag såg på nyheterna hur en liten flicka och hennes far sa farväl innan tåget skulle gå, säger Edward Blackbird. Jag tänkte på mina egna döttrar och jag kunde inte hejda mig. Jag var tvungen att hjälpa till.

Utrikesbyrån

Samlade ihop en halv miljon pund

Med stöd från allmänheten i Gateshead och Newcastle samlade Edward ihop en halv miljon pund – cirka 6 miljoner kronor – och började resan ner till Ukraina.

– Vi hade med oss mat, kläder, läkemedel och allt därimellan. När vi kom fram till ukrainska gränsen släpptes vi inte in, men jag tillbringade tre dagar där och fick chansen att hjälpa till. Det var en ödmjukande upplevelse för mig, berättar Edward Blackbird om första resan ner till Ukraina.

Gör resan igen

På tisdag drar han ut igen. Denna gång är den urholkade husbilen som Edward kör fylld med generatorer, värmeelement, och julklappar. Med bilen fullastad kommer resan ta tre dygn och de anländer till Kiev på julafton.

– Vi har inte glömt någon. Ursprungligen var det bara julklappar till barnen, men nu har vi även saker åt tonåringarna och mamma och pappa, säger han.

Dam skänkte choklad

Över sjuttio företag har gått in och stöttat Edwards arbete, bland dem Premier League-klubben Newcastle United.

– Vi har folk som gett 5 000 pund till insamlingen, men jag minns hur en dam i 80-årsåldern kom till oss med två stycken chokladkakor. Hon hade inte mycket pengar, men det kunde hon ge. Människorna som skänkt gåvor är riktiga hjältar, utan dem hade detta inte varit möjligt, berättar Edward Blackbird.

Se hela Utrikesbyrån: Jul i Kiev i SVT Play från 20.00 eller 22.00 i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet