En polis på vakt i Barcelona. Arkivbild. Foto: Emilio Morenatti/AP/TT

Personer bakom nazistsajt gripna i Spanien

Publicerad

Männen, som ligger bakom en inflytelserik hemsida som sprider antisemitiskt och homofobiskt innehåll, använde sig av falska identiteter för att undvika att bli upptäckta. Nu har de gripits av spansk polis.

Spansk polis meddelar att tre män som misstänks ha legat bakom en spanskspråkig del av en av världens mest inflytelserika nynazistiska hemsidor har gripits.

Gripandena gjordes i Barcelona, Tarragona och Zaragoza. Målet med hemsidan är att sprida antisemitiskt, homofobiskt och rasistiskt hat på till spanskspråkiga följare på nätet, enligt polisens uttalande.

Polisen uppger även att en ledande person bakom sajten – en spansk medborgare som uppges ha över 50 000 följare – har spårats till Schweiz.

De misstänkta är mellan 21 och 23 år gamla och ska ha använt sig av falska identiteter och servrar placerade utomlands för att undvika att bli upptäckta. Spansk polis samarbetade med schweiziska kollegor för att ringa in dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.