Arbetslöse Philippe Pierson hjälper sin mamma till affären varje morgon. Han hoppas kunna bli avlönad som sin mammas personliga assistent i framtiden. Foto: Fanny Härgestam / SVT

Philippe har inte jobbat sedan 80-talet

Uppdaterad
Publicerad

Miljoner fransmän har svårt att få ihop ekonomin i slutet av månaden och den höga arbetslösheten kommer vara en av huvudfrågorna för Frankrikes kommande president.

Nu är det två dagar kvar till valet, och det står mellan socialliberala Macron eller högerpopulistiska Le Pen. Men många vänsterväljare tror inte på någon av dem och tänker låta bli att rösta.

54-årige Philippe Piersons morgonrutin är densamma varje dag: han går över till sin 80-åriga mamma Nicole Pierson som bor i ett litet hus med trädgård och tre katter.

Presidentval i Frankrike 2017

– Hon hjälper mig ekonomiskt och gör mat ibland mot att jag hjälper henne med små saker i hushållet, säger han.

Sedan 7 år är han inskriven på arbetsförmedlingen men har inte haft ett riktigt jobb sedan mitten på 80-talet då han slutade på den lokala strumpfabriken som gick på knäna. Han är född och uppvuxen här i Arcis sur Aube, en kommun på drygt 3000 invånare i nordöstra Frankrike vars industri krympt dramatiskt de senaste decennierna. 

– Folk som jag lever från dag till dag. Jag har kämpat för att komma ur min situation.

Drygt 4.500 kronor per månad

Han får 470 euro, drygt 4.500 kronor, i arbetslöshetsersättning. Med det betalar han hyra, fakturor och mat.

– Det är psykologiskt svårt att be mamma om hjälp. Samtidigt känner jag mig mycket gammal.

Arbetslösheten, som i Frankrike är 10 procent enligt myndigheten för statistik, INSEE, har varit en central politisk fråga under sittande president François Hollandes mandat. Han lovade att vända den uppåtpekande kurvan men lyckades inte tillräckligt snabbt, och utmaningen kommer nu hamna i knät på kommande president.

– De sociala frågorna är viktigast för oss. Vi är rädda att bli av med skydd från staten och att det kommer bli som i USA, att man går mot en liberalisering där familjer som inte lyckas betala hyran kan bli vräkta och plötsligt hamna på gatan, säger Philippe Pierson.

Arbetslöse Philippe Pierson och hans mamma Nicole hjälps åt att hitta billiga produkter i mataffären.

”Fok har inte råd att bo kvar”

Miljoner fransmän, både arbetslösa och låginkomsttagare, har svårt att få ihop ekonomin i slutet av månaden, inte minst i före detta industriregioner som denna, där fabriker läggs ner och samhällstjänster som skola och omsorg utarmas. På gatorna i Arcis sur Aube syns många lägenheter till salu.

LÄS MER: Så mycket makt har Frankrikes president

– Folk har inte råd att ha kvar sina bostäder och säljer för att få fram pengar, säger Philippe Pierson medan han rullar sin mamma i rullstol mot mataffären.

De sociala frågorna har haft en framträdande roll i den franska valkampanjen, särskilt hos kandidater på vänsterkanten. Både Philippe och Nicole Pierson röstade på vänsteralternativ – han på socialistkandidaten Benoît Hamon och hon på yttervänsterns Jean-Luc Mélenchon. Men ingen av dem gick vidare och i söndagens andra omgång står valet mellan den socialliberale Emmanuel Macron och invandringsmotståndaren Marine Le Pen. 

Arcis sur Aube brukade vara ett centrum för strumpproduktion men textilindustrin går dåligt och fabriker stänger. Nicole Pierson tycker att hon lever skapligt på sin pension eftersom hon jobbat hela livet. Värre är det för hennes son. Foto: Fanny Härgestam / SVT

Tänker markera genom att inte rösta

– Jag har röstat hela mitt liv i alla val. Men denna gång vill jag göra en markering genom att inte rösta. Varken Macron eller Le Pen lever upp till mina krav på en presidentkandidat, säger Philippe Pierson.

Hans mamma är inne på samma bana. Och de är långt från ensamma – enligt en opinionsmätning från institutet IFOP tänker en av fyra fransmän låta bli att rösta.

– Jag klarar inte av finansvalpen Macron och extremhögern är omöjligt att rösta på. Då är det bättre att inte rösta på någon. Och vi hör många omkring oss som tänker som vi inför söndag, säger Nicole Pierson.

LÄS MER: Macron drar ifrån i sista opinionsundersökningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet